Het gerechtshof in Leeuwarden, waar het hoger beroep tegen de broers R. wordt behandeld.
NOS NieuwsAangepast

Rechter: documentaire 'moordbroers' mag worden uitgezonden

De makers van een documentaire over de zogenoemde 'moordbroers', Admilson (31) en Marcos (30) R., mogen alle beelden die ze hebben gemaakt gewoon uitzenden. Dit heeft de rechtbank in Den Haag besloten in een kort geding dat was aangespannen door het OM.

Dat had zijn medewerking verleend aan de opnames voor de documentaire, maar heeft deze intussen ingetrokken en eiste deze maand een verbod op uitzending. Enkele nabestaanden van mensen die door de broers zijn vermoord, vinden dat de film hun rouwverwerking verstoort.

Volgens de rechter is dit begrijpelijk, maar niet voldoende om uitzending van de documentaire te verbieden. Het OM had een mediacontract afgesloten met de makers, Maria Mok en Meral Uslu. Ook bij het sluiten van deze overeenkomst hadden nabestaanden al bezwaren. De documentaire wordt naar verwachting volgend jaar uitgezonden op televisie.

Levenslang

De rechtbank in Assen veroordeelde de broers vorig jaar tot dertig jaar cel. Het OM ging tegen die uitspraak in beroep en eiste - net als voor de rechtbank - levenslang tegen de twee. Het gerechtshof in Leeuwarden moet hierin nog uitspraak doen.

Volgens het OM pleegden de broers hun eerste roofmoord in 2012. Ze schoten een 55-jarige man dood die op het Dwingelderveld zijn honden uitliet. Daarnaast worden de broers verdacht van de moord op een bejaard echtpaar in Exloo.

Het paar werd in 2013 thuis omgebracht en waardevolle spullen zoals laptops werden uit het huis gestolen. Het OM zegt dat de laatste roofmoord met "militaire precisie is voorbereid".

De broers hebben een volledige bekentenis afgelegd. Ze wilden naar eigen zeggen snel rijk worden, en kozen oudere mensen als makkelijk doelwit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl