Gearresteerde militairen worden in Istanbul na de mislukte staatgreep afgevoerd
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw ontslaggolf in Turkije na mislukte staatsgreep

Turkije heeft in de nasleep van de mislukte staatsgreep in juli nog eens 15.000 ambtenaren ontslagen. Ook zijn nog eens 550 instellingen gesloten, waaronder liefdadigheidsinstellingen en nieuwsmedia.

De jongste ontslaggolf treft meer dan 5000 ambtenaren, 2000 militairen en 7500 politiemensen. Het totaal aantal ontslagen bij de overheid in verband met de staatsgreep stijgt daarmee tot boven de 110.000. De ontslagen ambtenaren worden verdacht van lidmaatschap van terroristische organisaties of organisaties die een bedreiging zijn voor de staatsveiligheid.

De regering van president Erdogan zegt dat de Gülen-beweging achter de staatgreep zat. Leden van die beweging zouden in alle lagen van de overheidsdienst zijn geïnfiltreerd. Ook ambtenaren die met de Koerdische PKK of radicaal-linkse groepen zouden sympathiseren werden ontslagen.

Onder controle

Correspondent Lucas Waagmeester zei in het NOS-Radio 1 Journaal dat onder de instellingen die nu dicht gaan een aantal lokale kranten is. Die stap past in de operatie om de nieuwsvoorziening onder controle van Ankara te brengen, zei hij.

Andere instellingen die dicht gaan, zijn bijvoorbeeld instellingen die zich inzetten voor vrouwen- of kinderrechten. De kantoren van deze instellingen gaan dicht en hun administraties worden in beslag genomen. "De staat neemt iedere uithoek van de samenleving onder controle. Die operatie blijft zich verdiepen en gaat vier maanden na de couppoging onverminderd door", zei Waagmeester.

Onderzoek

Tegen de ambtenaren die zijn ontslagen wordt een onderzoek gestart. "Het gaat dagen zo niet weken duren voordat deze mensen een advocaat zien of voordat ze te horen krijgen waar zij van beschuldigd worden", zei Waagmeester. "En als zij dan een advocaat zien, mag justitie meeluisteren. Binnen de noodwet die na de staatgreep van kracht is geworden, kan dit gewoon allemaal."

Het is onduidelijk wat al die ontslagen betekenen voor het functioneren van ambtenarenapparaat, het leger en de politie. Waagmeester verwacht dat de wachttijden bij de overheid verder oplopen.

De noodtoestand is vorige maand verlengd tot half januari. Volgens Waagmeester gaat niemand ervan uit dat hij dan wordt opgeheven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl