De rechters in de zaak Nicole van den Hurk verlaten de rechtszaal na de uitspraak
NOS NieuwsAangepast

Woede bij familie Nicole van den Hurk na vrijspraak voor doodslag

"Applaus! Goed gedaan jongens, goed gedaan!" Dat riep een emotionele stiefmoeder cynisch naar de rechter, toen die Jos de G. vanmiddag veroordeelde tot vijf jaar cel voor het verkrachten van Nicole van den Hurk. "Wees maar trots op jezelf. Kijk vanavond naar je eigen kinderen."

In de rechtszaal liepen de emoties hoog op, toen duidelijk werd dat Jos de G. niet 14 jaar achter de tralies moet, zoals het Openbaar Ministerie had geëist voor verkrachting en doodslag. De verkrachting acht de rechter wel bewezen, maar het doden kan ook door een andere onbekende man zijn gedaan omdat er meer dna-sporen op het lichaam van Nicole zijn gevonden. Het OM gaat hoogstwaarschijnlijk in hoger beroep, maar de uitspraak vandaag was voor de nabestaanden onverteerbaar.

Stiefmoeder Nicole van den Hurk reageert emotioneel op de uitspraak

De advocaat had de nabestaanden wel voorbereid op een uitspraak die zou afwijken van de eis. Hij snapt dat de emoties bij de nabestaanden hoog opliepen, zei hij na de uitspraak tegen verslaggever Lidwien Gevers. "Als je de rechtbank zo uitgebreid hoort vertellen hoe zwaar ze hem de verkrachting aanrekenen en hoe verschrikkelijk dat voor Nicole moet zijn geweest, dan is de teleurstelling groot als er maar vijf jaar wordt gegeven. Zo verwoordde de advocaat het", zegt Gevers.

De ontlading in de rechtszaal is te verklaren door de onzekerheid waarin de familie al ruim twintig jaar leeft, zegt Gevers. Nicole werd in oktober 1995 omgebracht, maar pas twee jaar geleden kwam de verdachte in beeld toen een dna-spoor in zijn richting wees. Daarmee kwam de zaak in een stroomversnelling.

Hoop op vergelding

"Nu was er eindelijk een verdachte, dus de hoop op vergelding was groot. Dan kan het juridisch gezien allemaal wel kloppen, maar gevoelsmatig ligt dat natuurlijk allemaal heel anders."

Dat de rechter doodslag niet bewezen acht, komt doordat er drie dna-sporen op het lichaam zijn aangetroffen. Een spoor is van haar toenmalige vriendje, het tweede spoor van Jos de G. Het derde spoor is van een onbekende man. De rechtbank zegt nu dat niet uitgesloten kan worden dat die anonieme persoon Nicole heeft vermoord.

In de zaal zat ook de vader van Nicole, Ad van den Hurk. Hij woonde elke zitting van het proces bij. "Als je dan hoort hoe je dochter precies is omgekomen, wat er met haar is gebeurd en hoe lang ze heeft geleden, dan is dat een heel bittere pil", zei hij vanmorgen voor het vonnis in het NOS Radio 1 Journaal.

Hij zei dat hij de confrontatie met de 49-jarige verdachte uit Helmond beangstigend vond. "Je zit een paar meter van de man die hoogstwaarschijnlijk het leven van je kind heeft genomen. Iemand van wie je weet dat hij een aantal vrouwen mishandeld en verkracht heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl