Jos de G. voor de rechtbank in Den Bosch
NOS NieuwsAangepast

Vijf jaar cel voor verkrachting Van den Hurk, doodslag niet bewezen

Jos de G. is veroordeeld tot vijf jaar cel voor het verkrachten van Nicole van den Hurk. De straf valt een stuk lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie, omdat de rechtbank vindt dat er niet genoeg bewijs is dat De G. haar heeft gedood.

Het OM had 14 jaar cel geëist voor verkrachting en doodslag. Volgens de rechter wijzen de feiten en omstandigheden in de richting van De G., maar kan ook een andere onbekende man het meisje hebben gedood. Er zijn namelijk ook dna-sporen van een ander gevonden op het lichaam.

De familie van Van den Hurk reageerde geëmotioneerd tijdens de uitspraak. De stiefmoeder riep cynisch tegen de rechters: "applaus, jongens!" en stormde daarna de zaal uit.

Stiefmoeder Nicole van den Hurk reageert emotioneel op de uitspraak

De rechter heeft in de hoogte van de straf geen rekening gehouden met de media-aandacht die de zaak heeft gekregen.

De rechters nemen het De G. wel zeer kwalijk dat hij als toen 29-jarige man de 15-jarige Nicole heeft verkracht. Hij heeft daarmee volgens de rechtbank een jeugdig meisje "ernstig en wezenlijk beschadigd".

De G. had een verregaand gebrek aan eerbied en respect voor het leven van Van den Hurk, stelt de rechtbank. "Aangenomen moet worden dat Nicole extreme gevoelens van angst heeft gevoeld."

Hoger beroep

De rechters zien geen aanleiding om De G. tbs op te leggen, omdat de kans op herhaling zeer klein is. De G. werd in 2001 veroordeeld tot tbs voor een andere verkrachting en wordt daarvoor nog steeds behandeld. Volgens een psycholoog en psychiater zijn er geen gronden voor een nieuwe tbs-behandeling.

Het Openbaar Ministerie bekijkt nog of het in hoger beroep gaat tegen de uitspraak, maar volgens een woordvoerder is het wel aannemelijk.

Dna

Van den Hurk werd in 1995 verkracht en doodgestoken in de bossen tussen de Brabantse dorpen Mierlo en Lierop. Jarenlang was onduidelijk wie de dader was.

Twee jaar geleden kwam justitie De G. op het spoor, dankzij nieuwe dna-technieken. In sperma en een haar op de jas van het meisje, was dna aangetroffen. Dat kwam overeen met het dna van De G., die vastzat in een tbs-kliniek vanwege een andere zaak.

De nu 49-jarige De G. is al vaker veroordeeld voor gewelds- en zedenmisdrijven. Hij is verminderd toerekeningsvatbaar.

De G. was bij de uitspraak niet aanwezig. Hij heeft altijd ontkend dat hij betrokken was bij de dood van Nicole van den Hurk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl