Twentse burgemeesters protesteren tegen de Duitse tolheffing (Maut) RTV Oost

Burgemeesters Twente protesteren tegen tolheffing

tijd van publicatie Aangepast

Drie Twentse burgemeesters protesteren dinsdag met drie Duitse collega's tegen het plan van Duitsland om tol te heffen op Duitse snelwegen, meldt RTV Oost.

Inwoners uit de grensgemeenten worden getroffen door deze maatregel omdat ze familie over de grens hebben wonen, in Duitsland werken. Ook doen ze daar geregeld boodschappen: koffie, alcohol en levensmiddelen zijn over de grens goedkoper.

Spandoek

De burgemeesters van Dinkelland, Oldenzaal, Losser en het Duitse Nordhorn, Gronau en Bentheim gaan met een spandoek bij grensovergang De Poppe bij De Lutte staan. Zo laten ze zien ze dat zij het niet eens zijn met het plan.

Het tolheffingsplan van Duitsland wordt vrijdag ook besproken tijdens de vergadering van de Euregio, waarin Nederlandse en Duitse grensgemeenten samenwerken.  

Stickers

Burgemeester Sijbom van Losser loopt voorop in het verzet tegen de plannen. Eerder deelde hij al proteststickers uit. De burgemeester sluit niet uit dat hij naar het Europese Hof stapt als de tolheffing doorgaat. 

Burgemeester Sijbom van Losser voert fanatiek actie tegen de Duitse tolheffing RTV Oost

Begin deze maand meldden Duitse media dat de Europese Unie nog in november akkoord zou gaan met de tolheffing, onder de voorwaarde dat buitenlanders een vignet voor een korte periode kunnen kopen. 

De Duitse regering heeft de aanvankelijke voorstellen aangepast na commentaar uit Europa. Berlijn compenseert alleen de schone auto's in Duitsland voor de tolheffing.

Duitsland hoopt met de tolheffing 513 miljoen euro binnen te halen. Niet-Duitse automobilisten kunnen online een vignet aanschaffen; dat kost afhankelijk van de duur tussen de 5 en 30 euro.

Dit is een artikel van

STER reclame