NOS
NOS NieuwsAangepast

'Kans nihil dat ik slimme energiemeter bekijk in meterkast'

In de meterkast van Marco Westenbrink is het een rommeltje. Het staat vol met spullen en kabels, maar er hangt ook een slimme energiemeter om zijn stroomverbruik nauw in de gaten te houden. "De kans dat ik er hier op kijk is nihil", zegt Marco. "En ik begrijp de getallen erop vaak ook niet."

Hij is een van de ruim een miljoen huishoudens die de slimme meterkast al heeft. Vanuit Den Haag is besloten dat alle zeven miljoen huishoudens in Nederland er binnen vijf jaar een krijgen. Maar de gehoopte energiebesparing valt tegen, blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving.

'Display bijzonder prettig'

De reden: het apparaat hangt in de meterkast en geeft beperkte informatie over het verbruik. De oplossing volgens het Planbureau is een display waar extra voor moet worden betaald. Bij Marco hangt zo'n scherm in de woonkamer. "Bijzonder prettig, zo kan je zowel gas- als stroomverbruik heel goed monitoren."

'Ik ga nu veel bewuster met mijn energieverbruik om'

Marco maakt er een sport van om verspilling zo veel mogelijk te voorkomen. Het display helpt door de actuele informatie over energieverbruik. "Staan er niet onnodig veel lampen aan en liggen er niet allemaal computers aan opladers? Of al die nutteloze adapters die stroom verbruiken." Vanwege de extra energiebesparing is het scherm snel terugverdiend.

'Ingeramd bij opvoeding'

Marco gaat nu naar eigen zeggen nog bewuster met zijn energieverbruik om. Iets wat hij van jongs af aan heeft meegekregen. "Mijn vader was altijd bezig met tocht in het huis en riep vaak 'luik dicht!' Daardoor krijg je gelijk bewustwording, het is er zo ingeramd bij je opvoeding."

Het op elk moment kunnen checken van zijn verbruik, draagt daaraan bij. In het Verenigd Koninkrijk wordt de slimme meter standaard geleverd met een display en daar is de energiebesparing een stuk forser dan in Nederland.

Zonder display is de slimme energiemeter een computer zonder toetsenbord en beeldscherm. Energiemaatschappijen sturen een tweemaandelijks overzicht met meer details dan voorheen, maar dat levert gemiddeld een energiebesparing op van één procent. Vooraf werd 3,5 procent verwacht.

'Waarom onnodig verbruiken?'

Het Planbureau hoopt dat energiebedrijven en fabrikanten meer gaan doen om de consument te overtuigen van het nut van een display. Marco wil niet meer zonder. "Waarom zou je onnodig veel stoken of stroom verbruiken?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl