ANP

"Een pluim voor de staatssecretaris" reageert werkgeversorganisatie VNO-NCW op het uitstel van de wet DBA. Vanmorgen deed voorzitter Hans de Boer nog een oproep aan staatssecretaris Wiebes om de wet in de ijskast te zetten. De situatie was volgens de werkgeversorganisatie niet langer houdbaar. 

Er was te veel onduidelijkheid en onzekerheid bij werkgevers en zelfstandigen over hun arbeidsverhouding. Zzp'ers zagen de afgelopen maanden opdrachten teruglopen. En werkgevers leken bijna gedwongen mensen aan te nemen of juist niet, omdat de wet geen helderheid gaf. Dit brengt de rust die nodig is nu de economie weer aantrekt, laat VNO-NCW weten. 

ZZP Nederland

Toch valt de beslissing van de staatssecretaris niet meteen in goede aarde bij ZZP Nederland. Samen met MKB Belangen vertegenwoordigt de organisatie ruim 250.000 zelfstandigen. 

"De verwarring over de handhaving blijft bestaan", zegt Maarten Post van ZZP Nederland. "Als de staatssecretaris het heeft over de 'kwaadwillende opdrachtgevers' die met schijnconstructies werken, hoe ga je dat controleren? Dat was altijd al ons grootste bezwaar en dat blijft het ook nu nog." De belangenorganisatie voor zelfstandigen pleit voor een vrijwaring van alle zzp'ers voor de komende vijf jaar. 

Verder vindt ZZP Nederland dat het uitstel moet worden gebruikt om na te denken over het begrip 'ondernemerschap'. Dat zou in een aparte wet moeten worden vastgelegd en niet langer onderdeel uitmaken van de Arbeidswet. 

FNV

De FNV is blij dat daar waar echt sprake is van werknemerschap de wet DBA wél gehandhaafd wordt. "Het is niet normaal dat werkgevers in de post en de slachterijen werknemers inhuren als zzp'ers". Daar blijft de wet van kracht als instrument om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. 

STER reclame