Obama neemt afscheid van Europa
NOS NieuwsAangepast

Obama bij afscheid in Europa: sancties tegen Rusland moeten blijven

President Obama en de belangrijkste Europese leiders zijn het erover eens dat de sancties tegen Rusland van kracht moeten blijven. De strafmaatregelen kunnen pas worden opgeheven als Rusland de Minsk-akkoorden over het conflict in Oost-Oekraïne volledig naleeft, zeiden ze na afloop van hun ontmoeting in Berlijn.

Volgens de vorig jaar gesloten akkoorden moeten Rusland en Oekraïne zorgen voor een blijvende wapenstilstand en veiligheid in de regio's Donetsk en Loehansk. Ook moeten daar vrije en eerlijke verkiezingen worden gehouden. Obama en de vijf Europese leiders noemen het zorgwekkend dat de wapenstilstand nog steeds niet goed in acht wordt genomen.

De leiders eisten ook dat Rusland, Iran en het regime-Assad onmiddellijk ophouden met de aanvallen op Aleppo. Bovendien moeten ze humanitaire hulp toelaten.

Gemeenschappelijk

Obama sprak in de kanselarij van Merkel in Berlijn met Merkel, de Britse premier May, de Franse president Hollande, de Italiaanse premier Renzi en de Spaanse premier Rajoy. Het was de afsluiting van zijn bezoek aan Europa.

Obama riep de Europese leiders op met de nieuwe Amerikaanse president te blijven zoeken naar gemeenschappelijke oplossingen voor de problemen in de wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl