Burgemeester Aboutaleb (PVDA)
NOS NieuwsAangepast

Aboutaleb kreeg AIVD-ambtsbericht voor sinterklaasintocht

De AIVD heeft voorafgaand aan de intocht van Sinterklaas in Maassluis burgemeester Aboutaleb van Rotterdam gewaarschuwd voor confrontaties tussen anti-Zwarte Piet-activisten en extreem-rechtse demonstranten en hooligans. Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof heeft de burgemeester gebeld over mogelijke ongeregeldheden.

Dat zei Aboutaleb in een debat met de gemeenteraad. Zaterdag werden in Rotterdam bijna tweehonderd mensen opgepakt die tegen Zwarte Piet wilden demonstreren.

PvdA, GroenLinks, de SP en de islamitische Rotterdamse partij NIDA vinden dat Aboutaleb onvoldoende zijn best heeft gedaan om de demonstratie door te laten gaan. Ze willen een grondig onderzoek en een hoorzitting met alle partijen. De burgemeester zei dat hij een groot voorstander is van de vrijheid van meningsuiting, maar dat hij ook de verantwoordelijkheid heeft om ouders en kinderen tijdens de intocht te beschermen.

Misleid

Aboutaleb vindt dat hij zaterdag is misleid door de anti-Zwarte Piet-activisten. De demonstranten deden alsof ze naar de landelijke intocht in Maassluis wilden, maar ze weken uit naar Rotterdam waar ook een intocht was.

Ook heeft Aboutaleb kritiek op Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie heeft de burgemeester een brief gestuurd met kritiek op de aanhoudingen. Volgens de burgemeester heeft Amnesty verzuimd om bij de politie of de gemeente de feiten te checken.

Eerder deze week zei hij al dat hij pas vrijdagavond had gehoord dat een groep demonstranten waar hij eerder contact mee had gehad, niet naar de intocht in Maassluis, maar naar die in Rotterdam zou gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl