Een Dutchbatter staat voor een groep vluchtelingen Youtube

Het aantal Dutchbat-veteranen dat zich heeft aangesloten bij een claim tegen de Nederlandse staat is gegroeid naar 180. Dat heeft een van de advocaten van de oud-Dutchbatters bekendgemaakt. In september telde de groep die zich bij de claim had aangesloten, nog ruim honderd mannen en vrouwen.

De militairen en oud-militairen verwijten de staat dat ze in 1995 op een "onmogelijke" missie zijn gestuurd om de Bosnische moslim-enclave Srebrenica te beveiligen. Volgens advocaat Ruperti wordt begin december met vertegenwoordigers van Defensie en de landsadvocaat gesproken over de eis tot schadevergoeding. 

Actieve dienst

Ook oud-leidinggevenden hebben zich gemeld bij de advocaat, evenals militairen die nog in actieve dienst zijn. Eerder was al bekend dat de plaatsvervangend commandant van Dutchbat, Rob Franken, meedoet. 

Ook toenmalig luitenant Ron Rutten, de maker van het veelbesproken verdwenen fotorolletje, hoort tot de groep, stelt Ruperti. Rutten is nu luitenant-kolonel bij de internationale staf van de NAVO in Brussel. 

Dutchbat kon de moslimbevolking in 1995 niet beschermen tegen de inval van het Bosnisch-Servische leger, geleid door generaal Mladic. In de dagen na de val van de enclave vermoordden Mladic' troepen meer dan 8000 moslimmannen en -jongens.

Volgens de oud-Dutchbatters wist de regering van tevoren dat de missie onuitvoerbaar was.  Ze zeggen dat de buitenwereld hen verweet dat ze het bloedbad niet konden voorkomen. Daardoor zouden ze sociale, emotionele en financiële schade hebben opgelopen, waarvoor ze nu genoegdoening eisen. 

STER reclame