Rob Franken bij de zaak over de rol van overste Karremans in Srebrenica
NOS NieuwsAangepast

Plaatsvervangend commandant Dutchbat doet mee aan schadeclaim

De plaatsvervangend commandant van de Dutchbat-missie, Rob Franken, heeft zich aangesloten bij de claim tegen de Nederlandse Staat. Meer dan honderd militairen doen daaraan mee.

De oud-Dutchbatters stellen de staat aansprakelijk voor de "onmogelijke" opdracht die ze in 1995 kregen om de moslimbevolking van de Bosnische enclave Srebrenica te beschermen.

Volgens Franken is het bataljon Dutchbat III "belazerd en opgeofferd". Hij is de hoogste militair die zich tot nu toe heeft aangemeld voor de gezamenlijke claim.

Srebrenica

In 1995 kreeg Dutchbat III opdracht de inwoners van de Bosnische enclave Srebrenica te beschermen. Maar dat lukte niet. Servische troepen onder leiding van de Bosnisch-Servische generaal Mladic namen de enclave in en vermoordden meer dan 8000 moslimmannen en -jongens.

Rob Franken was tijdens de val van Srebrenica als majoor de rechterhand van commandant Thom Karremans. Vorige week bepaalde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat ze geen van beiden vervolgd hoeven te worden.

Volgens de advocaten van de klagers heeft de overheid "ernstig nalatig en onzorgvuldig" gehandeld en zijn de Dutchbatters ruim twintig jaar verantwoordelijk gehouden voor het mislukken van de missie. Daardoor hebben ze onherstelbare emotionele en economische schade geleden, aldus de advocaten in juni, toen de eerste twaalf veteranen de staat aansprakelijk stelden.

Terugblik op de val van Srebrenica

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl