Morsi in de rechtszaal in juni 2015 | AFP

Het Hof van Cassatie in Egypte heeft het doodvonnis voor oud-president Morsi vernietigd. Het hof in Caïro oordeelde dat het proces, dat uitmondde in de terdoodveroordeling van Morsi, over moet. 

Ook vijf andere terdoodveroordeelden in hetzelfde proces krijgen een nieuwe rechtszaak.

Mohammed Morsi werd in 2012 democratisch gekozen tot president na de val van dictator Hosni Mubarak, maar een jaar later weer afgezet door het leger. Hij moet de rest van zijn leven achter de tralies doorbrengen na veroordelingen wegens hoogverraad, een schietbevel op demonstranten en spionage. 

Uitbraak

Morsi werd in 2015 ter dood veroordeeld wegens zijn aandeel in een gewelddadige uitbraak van gevangenen. Dat gebeurde tijdens de massaprotesten tegen Morsi's voorganger Mubarak. 

Morsi zou de hulp hebben ingeroepen van onder meer de Palestijnse Hamas en de Libanese Hezbollah om gevangenen te bevrijden. Daarbij werden politieagenten en bewakers gedood. 

Ook tienduizenden van Morsi's sympathisanten, verenigd in de Moslimbroeders, zitten in de cel of zijn ter dood veroordeeld. De Moslimbroederschap is inmiddels verboden door de sterke man van Egypte, generaal Sisi. 

STER reclame