AFP

De regering van de Britse premier Theresa May heeft geen onderhandelingsstrategie voor het Britse vertrek uit de Europese Unie. Dagblad The Times meldt dit op basis van een uitgelekt memo, dat ook is ingezien door de BBC

Volgens de notitie, die is opgesteld door een adviseur van de regering, zouden er nog 30.000 extra werknemers nodig zijn om alle projecten rond de brexit te kunnen afronden. Het gebrek aan een brexit-strategie komt volgens het memo door verdeeldheid in het Britse kabinet.

Uit het memo blijkt volgens The Times en de BBC dat het nog zes maanden kan duren voordat de Britse regering heeft vastgesteld wat de Britten willen bereiken met de onderhandelingen met de EU.

Niet van de regering

Premier May zegt dat het document niet van de regering is, maar van accountantsbureau Deloitte. Ze neemt afstand van de inhoud van het memo. 

Minister van Transport Grayling noemt de brexit "complex, maar zeker niet zo'n grote opgave als vandaag in The Times wordt beschreven". Ook zouden de 30.000 extra ambtenaren die in het stuk worden beschreven volgens hem niet nodig zijn.

Eerder werd bekend dat premier May in maart volgend jaar artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking wil laten treden. Met dit verdrag kan een EU-lidstaat binnen ongeveer twee jaar uit de unie vertrekken. In het memo wordt May bekritiseerd, omdat ze te veel van de beslissingen rond de brexit naar zich toe zou trekken. 

Hoogste rechter

Verwacht wordt dat de oppositie de regering vandaag zal verwijten dat er "wanordelijk" te werk wordt gegaan door de regering van May. De oppositie vindt dat minister van Financiën Hammond te geïsoleerd is binnen het kabinet om de brexit-onderhandelingen een succes te laten worden.

Eerder besloot een Brits gerechtshof dat het parlement gehoord moet worden over het moment waarop de Britten de EU verlaten. Op 5 december dient het beroep dat de regering hier tegen aantekende bij het Supreme Court.

STER reclame