Getty Images
NOS NieuwsAangepast

Britse rechter: parlement heeft stem in start brexit

De Britse regering kan alleen met steun van het parlement beslissen wanneer het land de onderhandelingen over uittreding uit de Europese Unie start. Dat heeft het High Court, het Britse hof, beslist in een zaak die een groep Britse burgers had aangespannen tegen de regering.

Tot dusver vond premier May dat de regering zonder parlementaire goedkeuring kon opereren omdat de brexit de uitkomst is van een referendum, en de regering daarmee de wil van het volk zou uitvoeren.

De regering gaat in hoger beroep tegen de uitspraak bij het Supreme Court. Het Hooggerechtshof heeft de periode tussen 5 en 8 december ingeruimd voor het appèl.

May vreest traineren

Premier May heeft eerder laten weten dat ze eind maart 2017 het uittredingstraject wil starten door Brussel formeel op de hoogte te stellen van de Britse plannen. Daarna heeft het land twee jaar de tijd om alles te regelen voor het afscheid. Afgelopen juni besliste een kleine Britse meerderheid per referendum dat Groot-Brittannië de Europese Unie moet verlaten.

May wil zelf kunnen beslissen over de brexit omdat het parlement naar verwachting de start door tal van bezwaren zal traineren. Een ruime meerderheid van de Britse parlementariërs is tegenstander van de brexit, maar zal uiteindelijk niet tegen de volksuitspraak ingaan, denken deskundigen.

Pond sterling duurder

Op de geldmarkt stuwde de uitspraak van het hof het Britse pond sterling in waarde omhoog. Veel investeerders verwachten dat het Lagerhuis zich zal inspannen voor een 'zachte' brexit in plaats van een harde overgang die volgens economen slecht zal uitpakken voor de Britse economie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl