NOS Nieuws

Q-koorts-slachtoffer doet aangifte van dood door schuld

De moeder van een 16-jarige jongen die overleed aan de gevolgen van Q-koorts, heeft aangifte gedaan tegen een geitenhouder uit Voerendaal wegens dood door schuld. Dat meldt NRC Handelsblad. Het is voor het eerst dat een nabestaande van een Q-koorts-slachtoffer via strafrechtelijke weg genoegdoening zoekt.

De verstandelijk beperkte zoon van Jet van der Linden bezocht in 2009 de geitenboerderij van Ronny G. in Voerendaal. Behalve Van der Lindens zoon kregen nog een aantal verstandelijk beperkte kinderen uit zijn klas en een paar van hun begeleiders Q-koorts.

Ook de 31-jarige Chris Scuric deed aangifte tegen de geitenhouder wegens zware mishandeling. Hij liep Q-koorts op toen hij zijn zus ophaalde, die als 'hulpboer' werkzaam was op de zorgboerderij van de geitenhouder.

Scuric' zus en 49 andere hulpboeren raakten besmet met Q-koorts. Chris Scuric lijdt nu aan het Q-koorts-vermoeidheidssyndroom, een gevolg van de ziekte die een deel van de Q-koorts-patiënten treft.

Verzwegen

Het bezoek van de schoolklas aan de geitenboerderij vond plaats op een moment in maart 2009 dat de geitenhouder al wist dat zijn ruim duizend geiten besmet waren. Het tv-programma Zembla meldde onlangs dat hij dat drie weken verzwegen heeft. Het Voerendaalse bedrijf is het enige bedrijf in Zuid-Limburg waar Q-koorts is opgetreden.

Van der Linden vindt dat de boer welbewust risico's heeft genomen door zijn mond te houden over de Q-koorts-besmetting op zijn bedrijf, terwijl hij tegelijk wel bezoekers toeliet. Van der Linden zegt in NRC dat de boer uit angst voor inkomstenverlies handelde.

Haar advocaat ziet voldoende redenen voor vervolging. De Voerendaalse geitenhouder is bestuurder van de Limburgse boerenorganisatie en was dus op de hoogte van de regels.

Grootste

Van juli 2007 tot begin 2010 woedde in Nederland de grootste Q-koorts-uitbraak ooit. Bijna 4300 gevallen van Q-koorts werden in het lab bevestigd. Van die patiënten overleden er 74. Honderden patiënten hielden ernstige gezondheidsproblemen aan de ziekte over.

In december 2009 en januari 2010 werden de geiten en schapen op ongeveer honderd besmette bedrijven geruimd. De boeren kregen compensatie voor het verlies van hun veestapel. De Q-koorts-patiënten hebben geen compensatie gekregen. Daarom loopt er nu een rechtszaak tegen de staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl