Q-koortspatiënten verwijten Staat nalatigheid
Tientallen Q-koortspatiënten zijn vanochtend naar de de rechtbank in Den Haag gekomen voor de rechtszaak die zij hebben aangespannen tegen de Staat. In de rechtbank was een grote zaal gereserveerd, en een extra zaal met videoscherm.
De zaak is aangespannen namens 300 mensen die Q-koorts hebben gehad. Sommigen kampen nog steeds met de gevolgen van de ziekte. De patiënten vinden dat de Staat veel te lang heeft gewacht met het nemen van maatregelen, nadat de ziekte in 2007 was uitgebroken op een geitenboerderij in het Brabantse Herpen. De slachtoffers eisen daarom een schadevergoeding.
"De verwijten zijn voornamelijk dat de overheid niets heeft gedaan, terwijl ze wel al wist wat de Q-koorts kon veroorzaken bij mensen", zegt verslaggever Joris van de Kerkhof, die bij de zaak aanwezig is. "En toen men wat ging doen, was het voor veel mensen eigenlijk al te laat."
"Misschien honderd mensen overleden"
In totaal zijn voor zover bekend 74 mensen overleden aan de ziekte. "Maar twee slachtoffers die hier het woord voerden, hebben het erover dat er misschien wel honderd mensen zijn overleden, en bijna vijfhonderd mensen chronisch ziek zijn geworden. Dat verwijten ze de Staat."
De Staat heeft aansprakelijkheid steeds van de hand gewezen, en dat deed de landsadvocaat tijdens de zitting in Den Haag opnieuw. "De overheid vindt dat ze niets te verwijten valt", zegt Van de Kerkhof. "Je kunt, wat de overheid betreft, niet zeggen dat ze eerder iets had moeten doen met onderzoeken die pas achteraf bekend zijn geworden."
De landsadvocaat liet bovendien weten dat enkele tientallen van de 300 eisers niet tot de zaak zouden moeten worden toegelaten, omdat ze geen medische dossiers hebben verstrekt.
Baan kwijt
"De overheid heeft jarenlang niet verteld over de gevaren van Q-koorts en de plekken waar het gevaarlijk was", vertelde Bert Brunninkhuis, een van de patiënten, voor de zitting begon. "Ik ben mijn baan kwijtgeraakt en ik ben nog steeds niet gezond. Ik ben vaak moe en mijn lijf heeft problemen. Problemen waar ik misschien nooit meer van af kom."
Brunninkhuis vindt dat er niets voor de patiënten wordt gedaan. "Maar wel voor de geitenboeren. Terwijl voor de mensen die doodziek zijn niets is geregeld." Hij wil van de rechter horen of de overheid destijds fouten heeft gemaakt. "Daarna praten we over individuele gevallen. Een meisje van 14, een man van 74 of een vrouw van 56. Ze hebben allemaal last en schade opgelopen door het falen van de overheid. Dat moet vergoed worden."
De rechter doet op 14 december uitspraak in de zaak.
De uitbraak van Q-koorts in Noord-Brabant is de grootste geregistreerde uitbraak in de wereld. Er waren ruim 4000 gemelde patiënten. In werkelijkheid werden waarschijnlijk vele tienduizenden mensen ziek. Het RIVM schat dat in heel Nederland zo'n 50.000 mensen besmet zijn geraakt. Q-koorts wordt meestal overgedragen van geiten op mensen.