Meer maatregelen om vogelgriep tegen te gaan

Aangepast
ANP

Naast de ophokplicht gelden er vanaf vandaag meer maatregelen om de verspreiding van de vogelgriep tegen te gaan. Zo mogen buitenstaanders niet meer in de stallen komen van pluimveebedrijven, behalve bijvoorbeeld een dierenarts. En kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobby-vogels moeten vermijden dat bezoekers in contact komen met de vogels.

Daarnaast heeft het ministerie van Economische Zaken een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels. Ook mag er niet meer gejaagd worden op watervogels en zijn jachtactiviteiten waardoor watervogels verstoord worden verboden.

1250 dode vogels

De maatregelen volgen op het uitbreken van het besmettelijke en dodelijke vogelgriepvirus H5N8 in onder meer Hongarije, Duitsland en Oostenrijk. In Nederland werden de afgelopen dagen ook besmette vogels gevonden in Zeewolde en in de buurt van Monnickendam. De afgelopen dagen spoelden daar 1250 dode vogels aan bij de Gouwzee.

Ook in het recreatiegebied Plaswijckpark in Rotterdam is vogelgriep van het type H5N8 ontdekt. De besmette vogels zijn gedood en er mogen geen recreanten in het gedeelte van het park komen waar de dieren zitten.

In 2014 was er in Nederland een uitbraak van de ziekte, die voor kippen extreem gevaarlijk is. Circa 30 procent van de besmette kippen gaat eraan dood.   

STER Reclame