AFP

"Jullie hebben 24 uur de tijd om de stad te verlaten. Daarna beginnen wij met een groot strategisch offensief." Dat staat in sms-berichten aan burgers in Oost-Aleppo. De berichten werden gisteren verstuurd door de Syrische regering, melden bronnen in Oost-Aleppo aan de NOS. 

In de berichten wordt gewaarschuwd voor een grote golf aan bombardementen en gevechten. De burgers worden opgeroepen zo snel mogelijk de stad te verlaten en de gewonden en zieken uit de ziekenhuizen mee te nemen. 

/

Ook de rebellen kregen een sms-bericht. Hun werd bevolen de wapens neer te leggen en hun leiding over de stad op te geven, anders moeten ze dit "bekopen met de dood".

"De milities die voor de Syrische regering strijden hebben de opdracht gekregen om het oosten van Aleppo terug te winnen", vertelt Wissam, die daar woont. "President Assad zou tegen hen gezegd hebben dat hij alleen de controle over Oost-Aleppo terug wil en dat de milities alles mogen hebben wat er staat. Onze huizen, onze meubels, onze gebouwen, alles."

Volgens Wissam, en een andere bron in Oost-Aleppo, is het niet de eerste keer dat ze deze berichten krijgen. "Maar deze keer voelt het ernstiger. De dreiging in Oost-Aleppo wordt steeds drukkender." Eerder werden ook al pamfletten uitgedeeld met dezelfde boodschappen. 

Vluchten niet mogelijk

Toch vlucht er niemand. "We kunnen niet vluchten. Er is geen enkele vluchtroute voor ons beschikbaar", zegt Wissam.

Dat bevestigt correspondent Sander van Hoorn. "Niemand gaat vluchten, want dat overleven ze niet. In het verleden waren er al vluchtroutes, maar daar werden de vluchtende mensen beschoten." Volgens Van Hoorn geven de rebellen en het Syrische leger elkaar de schuld van de schietpartijen. "De rebellen zeggen dat de Syrische milities de vluchtelingen beschieten bij de vluchtroutes en de Syrische milities geven de rebellen weer de schuld."

Het Syrische leger gaf vorige week al aan een "grote overwinning" te hebben geboekt in de stad. De troepen van president Assad zouden de wijk '1070 Appartementen' in het zuidwesten van de stad in handen hebben gekregen. De wijk grenst aan de corridor die het leger gebruikt om de wijken te bevoorraden die in regeringshanden zijn. De buurt was sinds afgelopen zomer in handen van de rebellen. Het leger heeft herhaaldelijk geprobeerd ze daar te verdrijven.

STER reclame