ANP

Getuige-deskundige Tom Zwart heeft in de strafzaak tegen Geert Wilders gesteld dat het moeilijk is om de PVV-leider te veroordelen voor zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken. In de rechtbank op Schiphol zei de hoogleraar rechtsgeleerdheid dat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) "een ruime mate van bescherming" biedt voor Wilders. 

Dat komt volgens Zwart doordat Wilders met zijn uitspraken het lijkt te hebben over een nationaliteit en niet over een ras. Daardoor kan hij niet worden veroordeeld voor rassendiscriminatie en vallen de opmerkingen bovendien onder de vrijheid van meningsuiting, schetste Zwart. 

De hoogleraar zei dat een politicus daarin veel vrijheid heeft. Na het bekijken van de opnamen van de avond in het café waar Wilders in 2014 na de gemeenteraadsverkiezingen zijn uitspraken deed, concludeerde Zwart dat het allemaal om de lol leek te gaan. "Er hing overduidelijk een sfeer van jolijt", aldus Zwart.

Schadevergoeding en excuses

Vanochtend kwamen de advocaten van de klagende partijen in de zaak aan het woord. Die eisten een schadevergoeding van Wilders en excuses voor zijn uitspraken. 

Naar verwachting komt het Openbaar Ministerie donderdag met een eis in de zaak. 

STER reclame