De rechters komen de rechtbank op Schiphol binnen voor de strafzaak tegen Geert Wilders
NOS NieuwsAangepast

Schadevergoeding geëist in strafzaak Wilders

In de strafzaak tegen Geert Wilders eisen de klagende partijen een schadevergoeding van de PVV-leider. Volgens de vier advocaten die namens zo'n veertig Marokkaanse Nederlanders spraken, heeft Wilders met zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak grote schade aangericht.

Er werden vanochtend onder meer beelden vertoond van het NOS Jeugdjournaal en Omroep Brabant waarop kinderen te zien zijn die zeggen bang te zijn over de uitspraken van Wilders. Het ging daarbij om reportages kort na de 'minder, minder'-uitspraken.

De advocaten eisen namens hun cliënten een schadevergoeding van 500 euro per persoon. Ook werd gevraagd om excuses van Wilders en dat hij publiekelijk zijn uitspraak terugneemt.

Zelfde rechters

Het proces is vanochtend hervat na het afgewezen wrakingsverzoek van twee weken geleden. Advocaat Knoops van Geert Wilders wilde dat rechter Elianne van Rens zou worden vervangen, omdat zij partijdig zou zijn. De wrakingskamer, waarin andere rechters zitten, oordeelde dat er geen sprake van partijdigheid was.

Na de afwijzing werd gespeculeerd dat Knoops zou stoppen met de verdediging, omdat in zijn ogen geen sprake meer is van een eerlijk proces. Afgelopen donderdag liet Knoops weten dat hij zal aanblijven, "om ten minste een volwaardig hoger beroep veilig te kunnen stellen". Knoops was vanochtend overigens niet aanwezig.

Vanmiddag om 13.30 uur wordt de rechtszaak hervat. Dan wordt hoogleraar rechtsgeleerdheid Tom Zwart ondervraagd.

Naar verwachting maakt het Openbaar Ministerie op donderdag een eis bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl