Demonstranten tegen Zwarte Piet bij de intocht in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Aboutaleb vierkant achter arrestaties sinterklaasoptocht

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft geen enkel begrip voor de klachten van mensen die zaterdag zijn opgepakt bij de sinterklaasintocht in Rotterdam. Niet ingrijpen had tot gevaarlijke situaties kunnen leiden, zegt Aboutaleb. Bovendien schonden de demonstranten de eerder gemaakte afspraak dat ze naar de sinterklaasintocht in Maassluis zouden gaan.

De politie had vrijdagavond laat informatie binnengekregen dat zo'n 200 actievoerders niet naar Maassluis maar naar Rotterdam zouden komen, naar de intocht op het Willemsplein. "Ze hebben ons willens en wetens, en dat verklaart ook mijn boosheid een beetje, het bos in gestuurd door ons niet hun ware bedoelingen van meet af aan te vertellen", zei Aboutaleb tegen NOS-correspondent Tim de Wit in Londen, waar hij is voor een conferentie met burgemeesters. "Want blijkbaar was de ware bedoeling, lees ik nu in de krant, dat ze gebruik wilden maken van een verrassingstactiek. Veel Rotterdamse politie zat in Maassluis, dus kwamen ze naar Rotterdam."

Risico's

Aboutaleb verwijt de demonstranten dat ze niet hebben nagedacht over de risico's die deze tactiek met zich meebracht. Via sociale media zou de komst naar Rotterdam snel bekend zijn geworden, zegt hij. "Daar komt extreem-rechts op af. Dan heb ik voor je het weet een enorm gevecht ter hoogte van het Willemsplein met duizenden ouders en kinderen in de buurt."

Toen de politie vrijdagavond laat hoorde dat de groep niet naar Maassluis zou doorrijden, maar in Rotterdam wilde demonstreren, stelde Aboutaleb een noodbevel op waarin stond dat demonsteren bij het Willemsplein verboden was. Aboutaleb zegt dat de groep dat bij aankomst in Rotterdam te horen heeft gekregen.

Het aanbod om de groep naar Maassluis te brengen werd door de betogers afgewezen. Een deel van hen wist toch tot bij het Willemsplein te komen. Een ander deel werd door de politie tegengehouden en opgepakt.

Het maakt volgens Aboutaleb niet uit dat demonstranten alleen vreedzaam willen demonstreren. "Of het vreedzaam blijft bij zo'n evenement, dat ongelooflijk gevoelig ligt, hangt ook af van wat anderen doen." Hij doelt daarmee op de reacties die de komst van de demonstranten zouden oproepen.

Daarnaast vindt Aboutaleb dat de demonstranten de politieaanwijzingen gewoon hadden moeten opvolgen. "Ik ben grootgebracht met de mededeling dat als de politie zegt dat iets niet mag, dat niet mag. Het staat je vrij om daar later een klacht tegen in te dienen. Maar je hoort je niet te verzetten tegen een order van de politie. Een politieopdracht is een politieopdracht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl