Elis Ligtlee pakt goud in Rio
NOS WielrennenAangepast

'Als Wolff niet mag blijven, ga ik me ermee bemoeien'

De roep van de baanwielrenners naar de KNWU om het contract van bondscoach René Wolff te verlengen, wordt steeds groter. Na Europees kampioen Jeffrey Hoogland breken ook olympisch kampioene Elis Ligtlee en Laurine van Riessen een lans voor de Duitser.

"Ik ben echt bang dat hij weggaat. Ik maak me daar heel erg zorgen over", zegt Ligtlee bij de wereldbekerwedstrijden in Apeldoorn. "Ons team heeft vier jaar gefunctioneerd met René, we hebben echt zo veel aan hem te danken. Als het close wordt, ga ik me ermee bemoeien."

Ligtlee maakt zich 'heel erg zorgen' over mogelijk vertrek bondscoach Wolff

Wolffs contract loopt dit jaar af. Zijn pupillen vrezen dat de bond de samenwerking met de Duitser niet wil voortzetten en uiten daarom steeds openlijker kritiek op de KNWU. Ondanks herhaalde verzoeken van de NOS om het standpunt van de bond toe te lichten, laat technisch manager Johan Lammerts weten daar geen behoefte aan te hebben.

Ligtlee wil wel reageren: "Ze willen geen fulltime programma meer voor ons. René zou dan twee of drie trainingen per week doen en voor de rest moeten we het zelf uitzoeken. Maar zo werkt het niet. Echt niet. We hebben een team nodig."

Voorwaarde

Van Riessen is nog uitgesprokener dan Ligtlee. "Ik heb alleen vertrouwen in dit traject als René er is. Ik wil dus zeker dat hij aanblijft, anders ga ik denk ik niet bij de bond trainen", zegt ze nadat ze in Apeldoorn brons heeft gepakt op de sprint.

"Hij heeft gewoon zo'n sterk programma neergezet en er zit nog meer in. Ik hoop dat ze dat op tijd beseffen", gaat Van Riessen verder. "Het aanblijven van René is voor mij een voorwaarde en ik weet bijna zeker dat de rest van het team er ook zo over denkt."

Wereldtop

Door onder andere de werkwijze van Wolff vond Nederland de afgelopen jaren de aansluiting met de wereldtop. Vorig jaar bij de EK was er vijf keer goud, twee keer zilver en twee keer brons. Bij de Spelen in Rio won Ligtlee goud op de keirin en Matthijs Büchli zilver.

Wolff zelf houdt zich op de vlakte. "Het is niet handig dat Elis dit in het openbaar zegt. Ze reageert met emotie. Er is intern geen probleem over de intentie van het baanprogramma, maar over de invulling daarvan."

"Wij weten wat er nodig is om het baanprogramma te laten doorgroeien. Veel dingen zijn nog niet duidelijk qua geld, maar wij zijn wel duidelijk in wat we willen. Het betreft heel veel partijen."

Wolff weet niet of hij bondscoach blijft van de baanrenners

Maar het is toch raar dat een bondscoach die zo succesvol is niet meteen een nieuw contract krijgt? "Het heeft onder mij inderdaad redelijk goed uitgepakt. Volgende week gaan we bij elkaar zitten en dan komt er duidelijkheid", besluit Wolff.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl