NOS NieuwsAangepast

Duizenden leraren ondertekenen petitie tegen lerarenregister

In een week tijd hebben meer dan 7500 leraren een petitie tegen het lerarenregister ondertekend.

In het register wordt bijgehouden of leraren hun kennis op peil houden. Als dat niet zo is, kan de lesbevoegdheid worden afgenomen. Het doel is dat leraren zichzelf meer laten bijscholen.

De docenten willen niet dat inschrijving in het publiek toegankelijke register vanaf 2017 verplicht wordt. Vorige maand werd het plan goedgekeurd door de Tweede Kamer. De vakbond Leraren in Actie wil met de petitie bereiken dat de Eerste Kamer het plan alsnog afwijst.

Het register bestaat al wel, maar op vrijwillige basis. Met de wet wordt inschrijving verplicht. Voor artsen, verpleegkundigen en advocaten geldt al een soortgelijke verplichting.

Belangen

De vakbond is tegen de nieuwe regeling omdat die van bovenaf wordt opgelegd en niet door leraren zelf wordt georganiseerd. De voorzitter van de vakbond, Peter Althuizen, zegt dat de grote vakbonden melden dat leraren hierachter staan, terwijl dat niet zo is.

"Die vakbonden hebben een samenwerkingsverband met het ministerie van Onderwijs, zij hebben dus ook een heel duidelijk belang", zegt hij. "Wij hebben heel veel berichten gekregen van leden van die vakbonden die het oneens zijn met het plan."

De voorzitter benadrukt niet tegen bijscholing te zijn, maar vindt dat een zaak tussen werkgever en werknemer.

Lerarentekort

Ook vindt Leraren in Actie de extra administratieve rompslomp onwenselijk en zal het lerarenprobleem alleen maar groter worden. "Straks worden bevoegde leraren misschien wel vervangen door onbevoegden omdat de bijscholing niet in orde is", zegt Althuizen. Leraren vrezen ook dat het onaantrekkelijker wordt om docent te worden.

Ook de Raad van State had kritiek op het plan. Het adviesorgaan wilde liever dat het kabinet eerst het lerarentekort en het inhuren van onbevoegde docenten aanpakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl