NOS NieuwsAangepast

'Alle kwalen die Italië heeft, worden Renzi verweten'

Italiaans referendum

Duizenden mensen hebben vandaag in de Italiaanse stad Florence gedemonstreerd tegen een aanstaand referendum. Vooral mensen uit kleine gemeenschappen kwamen naar het protest. Het referendum van 4 december moet een wijziging van de grondwet mogelijk maken. Door die wijziging krijgen partijen die in de toekomst de verkiezingen winnen automatisch een meerderheid in de Kamer. Het stuit op veel weerstand.

Tegen premier Renzi

Volgens correspondent Rop Zoutberg ging het protest inhoudelijk maar heel weinig over dat referendum. Het was meer een stem tegen premier Matteo Renzi. "De werkloosheid, de slechte economische toestand van Italië, de komst van migranten. Alle kwalen die Italië heeft, werden hem verweten." Vooral de komst van migranten was bij de demonstraties een mikpunt. "Ze vinden dat er een soort taxidienst op de Middellandse Zee is ontstaan."

Vooral de populistische Vijf Sterrenbeweging (M5S) van komiek Beppe Grillo en de conservatieve Lega Nord van Matteo Salvini hebben hun messen geslepen. Dat geldt ook voor de rechtse Forza Italia van Silvio Berlusconi. Deze partijen rekenen bij elkaar op ongeveer de helft van alle kiezers. Renzi moet weg als het referendum wordt verloren, vinden zijn tegenstanders.

Donald Trump

De demonstranten voelen zich gesterkt door de overwinning van Donald Trump in de VS. "Veel mensen hadden Amerikaanse vlaggen meegenomen", zegt Zoutberg. "Ook een foto van een ontmoeting tussen de leider van Lega Nord en Trump was onder de mensen populair. Die foto werd als een soort triomf door mensen omhoog gehouden. Om maar te laten zien: zo'n enorme omslag zoals in Amerika, kan in Italië ook gebeuren. De winst van Trump geeft deze beweging zeker een impuls."

De komende weken zijn er nog veel meer protesten in Italië. Volgens Zoutberg halen de tegenstanders alles uit de kast. "Alle oorlogskassen worden daarvoor leeggehaald. Mensen krijgen petjes en buttons. Er wordt heel veel campagne gevoerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl