NOS NieuwsAangepast

Hoe Rotterdamse politie de actievoerders een stapje voor bleef

In Maassluis stond de politie vandaag op scherp vanwege de landelijke intocht van Sinterklaas. Daar bleef het rustig, maar dat was even verderop in Rotterdam niet het geval. Ongeveer tweehonderd tegenstanders van Zwarte Piet werden aangehouden. Waarom liep het uit de hand?

Een demonstrant vertelt aan de NOS dat het een verrassingsactie had moeten worden. Rond de tweehonderd aanhangers van actiegroep Kick Out Zwarte Piet waren van plan om niet in Maassluis, maar in Rotterdam te protesteren.

Ze wilden naar de Erasmusbrug, maar zover kwam het niet. Het was namelijk geen verrassing voor de Rotterdamse politie.

Die kreeg gisteravond al lucht van de plannen en vreesde een confrontatie tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Daarom stelde de burgemeester een noodbevel in: iedereen die wilde demonstreren, zou worden aangehouden. Er was in Rotterdam namelijk te weinig politie aanwezig om een demonstratie in goede banen te leiden.

Rake klappen

Vanochtend had de politie de bus met actievoerders al snel in de gaten. Ze parkeerden achter station Rotterdam Centraal. Agenten vertelden de actievoerders dat zij ze wilden begeleiden naar Maassluis. Daar waren namelijk vakken waar 'gewoon' gedemonstreerd mocht worden. De demonstranten weigerden.

Een grote groep van zeventig tot tachtig man werd daarop ingesloten en direct aangehouden. Daarbij vielen over en weer rake klappen:

Zo worden de arrestanten in Rotterdam aangehouden

Maar er waren te veel demonstranten voor het aantal aanwezige agenten. Twee groepen liepen daardoor apart van elkaar richting het centrum van Rotterdam. Zij werden even later allemaal opgepakt.

Per persoon zal worden gekeken of iemand vervolgd zal worden. Het merendeel van de arrestanten komt vandaag waarschijnlijk weer vrij, meldt de politie. Ze zeggen dat mogelijk veel mensen niet op de hoogte waren van het demonstratieverbod, omdat dit gisteravond laat pas is besloten.

Demonstranten boos over aanhoudingen

Advocaat Michiel Pestman stond in eerste instantie buiten de groep die was ingesloten en vroeg aan agenten om opheldering. Hij wilde uitleg geven aan de arrestanten, maar mocht de groep toen niet meer verlaten en werd eveneens aangehouden.

"Hij had niet de intentie om mee te demonstreren", vertelt verslaggever Robert Bas. "In eerste instantie was hij in Maassluis, omdat hij na de ophef van afgelopen jaren met eigen ogen wilde zien hoe dat er nou aan toe gaat bij arrestaties tijdens de intocht."

Pestman kreeg in Maassluis de tip dat er demonstranten in Rotterdam wilden protesteren en besloot die kant op te gaan. "Hij was dus alleen in Rotterdam om te observeren."

Maassluis

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis waren honderden agenten aanwezig. De dag verliep daar zonder grote problemen. Wel werd een man aangehouden die een kapmes op zak had. Hij is inmiddels weer vrijgelaten. Hij was met een tas vol gereedschap op weg naar een vriend, meldt de politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl