Sinterklaas is aangekomen in Maassluis
NOS NieuwsAangepast

Intocht Maassluis zonder grote problemen verlopen

De landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis is zonder grote problemen verlopen. Wel zijn in Rotterdam activisten tegengehouden die naar Maasluis wilden om tegen Zwarte Piet te demonstreren. En in de stad zelf is een man met kapmes aangehouden. Hij had de feestelijkheden nog niet bereikt en het is niet duidelijk wat hij met het mes van plan was.

In Rotterdam werden op drie plekken meer dan honderd Zwarte Piet-activisten opgepakt. Een kleine groep bereikte de Erasmusbrug, waar ze een protest hielden tegen Zwarte Piet.

Sinterklaas kwam rond 12.00 uur aan in Maassluis met de boot. Daarna heeft heeft hij te paard een rondrit gemaakt. De Pieten die hij bij zich had, waren deels zwart, andere pieten waren bontgekleurd of hadden roetvegen.

Onrust

Om ongeregeldheden te voorkomen waren er voorzorgsmaatregelen genomen. Bij de intocht waren honderden agenten in uniform en in burger aanwezig en er waren ook particuliere beveiligers actief. In de lucht hing een politiehelikopter en er reden ME-busjes rond in de stad.

Zo'n twintig aanhangers van de extreem-rechtse Nederlandse Volksunie (NVU) hadden een plek langs de route gekregen om te protesteren tegen het andere uiterlijk van Zwarte Piet.

Demonstraties bij intocht Sint in Maassluis

In een toespraak zei NVU-voorman Constant Kusters dat "in een democratie nog altijd de meerderheid bepaalt en niet de minderheid". "Wij als gezonde Nederlanders moeten ons niet de wetten laten voorschrijven door een aantal schreeuwers en links-fascisten die ons de maat willen nemen", zei hij.

Ook deelde Custers een sneer uit aan RTL, dat alleen nog maar roetveegpieten in zijn uitzendingen laat zien. "Daarmee maak je een kindersprookje kapot. Mijn kinderen zeiden tegen mij: een roetveegpiet is toch geen zwarte piet? Dat is een niet-piet, een zieke piet."

Aanhangers van de NVU betogen tegen aanpassingen van het Sinterklaasfeest

Het publiek moest langs sluizen van dranghekken om op het feestterrein te komen. De stoomboot met Sinterklaas en de Pieten kwam rond het middaguur in de haven aan.

De donkerkleurige 'nieuwe Sinterklaas' die ook in de afgelopen jaren bij Sinterklaasintochten aanwezig was, was toen al ter plekke. Ook hij werd gecontroleerd voordat hij het centrum in mocht.

In de stad was een noodverordening van kracht, die het agenten makkelijk maakte om ordeverstoorders op te pakken.

De 'nieuwe Sinterklaas' wordt gecontroleerd in Maassluis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl