Mark Zuckerberg
NOS Nieuws

Zuckerberg noemt kritiek op Facebook geschift

Facebook-topman Mark Zuckerberg wijst alle kritiek op de rol van zijn medium bij de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten van de hand. Die kritiek is onder meer dat Facebook valse en misleidende nieuwsberichten over de presidentskandidaten heeft verspreid en dat Donald Trump daarvan heeft geprofiteerd.

"Persoonlijk vind ik het idee dat nepnieuws op Facebook de verkiezingen op enige manier heeft beïnvloed nogal geschift", zei Zuckerberg op een tech-conferentie in San Francisco. "Kiezers nemen een besluit op basis van wat zij in hun leven meemaken." Het getuigt volgens hem van weinig inlevingsvermogen om te denken dat mensen op Trump hebben gestemd, omdat ze zich door nepnieuws hebben laten leiden.

Daar komt volgens Zuckerberg nog bij dat maar een "heel klein deel" van de berichten op Facebook nepnieuws is. Ook zei hij dat zowel aanhangers van Clinton als Trump valse en misleidende berichten over de presidentskandidaat van de tegenstander hebben opgesteld, daarmee suggererend dat beide kampen dat in gelijke mate hebben gedaan.

Filter

Een ander punt van kritiek is dat Facebook nieuwsberichten filtert en dat het zijn gebruikers alleen nieuwsberichten voorschotelt die bevestigen wat ze al denken. Daardoor zouden ze geen kennis nemen van andere meningen en politieke ideeën. Dat is een probleem, redeneren die critici, omdat voor veel mensen Facebook een belangrijk nieuwsmedium is. De VS telt 156 miljoen Facebook-gebruikers. Twee derde daarvan leest daar nieuwsberichten.

Ook die kritiek legt Zuckerberg naast zich neer. Twintig jaar geleden hadden burgers alleen een paar grote tv-stations en kranten tot hun beschikking. "Toen werd het nieuws door deze media gefilterd", zegt hij.

Ook wijst hij erop dat mensen berichten binnenkrijgen die hun vrienden interessant vinden en dat daar ook vrienden tussen zitten die andere politieke opvattingen hebben. "Zelfs als 90 procent van je vrienden Democraten zijn, is 10 procent vermoedelijk Republikeins." Het nieuws dat Facebook-gebruikers lezen is daardoor altijd nog gevarieerder dan dat van de grote nieuwsstations, denkt Zuckerberg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl