ANP

De milieuzone in Rotterdam werpt zijn vruchten af. Volgens de gemeente is de uitstoot van roet tussen oktober vorig jaar en juni dit jaar met 20 procent gedaald. Dat komt vooral doordat er in de binnenstad minder oude dieselauto's rijden.

Rotterdam is tevreden en zegt dat de stad op koers ligt om in 2018 het percentage verder omlaag te hebben gebracht met 40 procent. Ook de uitstoot van stikstofoxiden is gedaald: met 5 tot 10 procent. 

"Het wagenpark in Rotterdam, is duidelijk heel snel schoner geworden", schrijft de gemeente in een persbericht. "Dat betekent dat de meest schadelijke uitstoot door verkeer reeds aanzienlijk is afgenomen. En dat is bereikt terwijl de handhaving van de milieuzone pas in mei is gestart." 

15.000 boetes

Sinds die tijd zijn er bijna 15.000 boetes uitgedeeld aan automobilisten die niet in de milieuzone mochten rijden. Iets minder dan de helft van die bekeuringen ging naar personenauto's, de rest naar bestelauto's en vrachtwagens.

Dagelijks rijden er bijna een half miljoen auto's de milieuzone in en uit. Volgens de gemeente was een jaar geleden nog 2 procent van die auto's te oud en te vervuilend. Dat aantal is sinds de invoering van de milieuzone gedaald. 

"Ruim 99,9 procent van de voertuigen voldoet aan de eisen die we stellen", zegt wethouder Duurzaamheid en mobiliteit Langenberg. "Dat is vooral goed nieuws voor de bewoners van de straten waar de uitstoot door verkeer nog veel te hoog is."

STER reclame