ANP

Vanaf vandaag mag je echt niet meer met je oude vervuilende auto in delen van Rotterdam komen. De milieuzone in het centrum en een aantal omliggende wijken was al sinds januari van kracht, maar pas vanaf nu wordt er actief gehandhaafd.

Benzine-auto's die ouder zijn dan juli 1992 en diesels van voor 2001 mogen het gebied niet meer in. Bestuurders riskeren een boete van 90 euro. Voor de handhaving zijn camera's langs alle 27 toegangswegen naar het centrum geplaatst. 

Roetuitstoot

Volgens de gemeente zorgt de maatregel voor 20 tot 30 procent minder roetuitstoot door verkeer. "Doel is 40 procent vermindering van de roetuitstoot door verkeer in 2018", zegt wethouder Langenberg.

Per dag rijden zo'n 500.000 auto's in de Rotterdamse milieuzone. Vorig jaar waren dagelijks bijna 9000 van die voertuigen niet toegestaan volgens de nieuwe regels. De afgelopen maanden daalde dat al fors, naar gemiddeld 2300 per dag.

Utrecht en Amsterdam

Utrecht was de eerste stad met een milieuzone. Sinds januari vorig jaar worden dieselauto's van voor 2001 daar geweerd uit de binnenstad.

Amsterdam is ook bezig met het instellen van milieuzones, maar niet voor personenauto's. Vanaf 2017 zijn er verboden gebieden in de stad voor oude bestelwagens en vanaf 2018 voor oude scooters. 

STER reclame