Max Verstappen (r) en Sebastian Vettel
NOS SportAangepast

Beroep tegen straf Vettel levert Ferrari niets op

Elf dagen na de tumultueuze slotfase van de Grote Prijs van Mexico raakt de Formule 1-wereld nog altijd niet uitgepraat over de acties van Max Verstappen en Sebastian Vettel. Beide coureurs kregen voor omstreden manoeuvres een tijdstraf, maar Ferrari legde zich er niet bij neer.

De Italiaanse renstal diende in Brazilië een verzoek in tot herziening van de tijdstraf van Vettel, maar ving bot bij de internationale automobiel federatie FIA. Ferrari sprak over nieuwe feiten. Wat die waren, werd niet helemaal duidelijk. Voor de stewards was er in elk geval geen reden de besluitvorming van Mexico aan te passen.

Vettel kreeg de straf omdat hij in de voorlaatste ronde met een verdedigende actie in de remzone Daniel Ricciardo in gevaar zou hebben gebracht. "Het was een bittere straf. Ik geloof nog steeds niet dat het terecht is. Ik verdedigde gewoon mijn positie", zei Vettel donderdag op de persconferentie voorafgaande aan de Grote Prijs van Brazilië die dit weekeinde wordt verreden.

Daarnaast schold Vettel tijdens de ontknoping wedstrijdleider Charlie Whiting de huid vol, omdat hij aanvankelijk Verstappen niet berispte bij een omstreden actie. De Nederlander trachtte in de voorlaatste ronde zijn derde positie te verdedigen ten opzichte van Vettel en ging de fout in bij een remactie. Hij schoof de baan af, maar keerde een bocht later nog vóór Vettel de baan weer op. Hij sneed in feite het parcours af.

Vettel was woest en ging buiten zijn boekje over de boordradio. Daarvoor kreeg de Duitser slechts een berisping. Verstappen kreeg na de finish alsnog een tijdstraf van vijf seconden en zakte naar de vijfde plaats. Vettel mocht als nummer drie het podium, maar kreeg later toch nog tien strafseconden aan zijn broek. Daardoor ging uiteindelijk Ricciardo als derde de boeken in.

Verstappen wel, Hamilton niet

Ook Verstappen had zich nog altijd niet neergelegd bij de gang van zaken. Waarom werd hij wel bestraft, maar Lewis Hamilton, die in de eerste ronde in dezelfde bocht van de baan schoof, niet?

Whiting zei daarover: "Het voornaamste verschil is dat Hamilton geen voordeel had van die actie. Max had dat wel." Daar komt bij dat Hamilton gas terug nam na zijn actie en Verstappen niet. Had Verstappen dat gedaan, dan was Vettel hem vrijwel zeker voorbijgegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl