Max Verstappen in Mexico
NOS SportAangepast

Verstappen verliest podiumplek na tijdstraf

Max Verstappen is bij de Grand Prix van Mexico uiteindelijk als vierde geëindigd. De Nederlander kwam als derde over de finish, maar zag zichzelf door een tijdstraf van vijf seconden twee plaatsen teruggeworpen worden. Ver na afloop schoof hij weer door naar de vierde plaats, omdat de aanvankelijk als derde geklasseerde Sebastian Vettel ook door een tijdstraf werd teruggeworpen.

De winst in Mexico ging naar Lewis Hamilton, achter hem finishte zijn Mercedes-collega Nico Rosberg als tweede. Daniel Ricciardo profiteerde het meeste van de straffen voor zijn ploeggenoot Verstappen en Vettel. Hij kreeg de derde plaats toegewezen.

Verstappen tikte in de eerste bocht op het Autódromo Hermanos Rodríguez het achterwiel van Rosberg aan. Die werd het gras in gedwongen, maar hield de tweede plaats vast. Hamilton wilde te hard door de bocht, nam ook een flinke strook gras mee, maar bleef niettemin aan de leiding.

Een crash van Pascal Wehrlein bracht al meteen de safetycar op de baan, waarop Daniel Ricciardo al in de tweede ronde de pit inreed. Verstappen wisselde na dertien ronden de zachte band voor harder rubber.

Max Verstappen met achter zich Nico Hulkenberg

De 19-jarige Nederlander keerde achter Ricciardo terug, maar stoof zijn teamgenoot met de versere banden weer voorbij. Vettel reed 33 ronden lang op de eerste banden door en nam zo tijdelijk de leiding over.

Verstappen reed halverwege de race naar Rosberg toe, gooide de Red Bull er na 51 ronden naast, maar de poging was iets te wild. De Nederlander verremde zich en kreeg geen tweede kans meer om de tweede plaats aan te vallen. Ricciardo moest een tweede stop maken en stond daarbij de vierde plek af aan Vettel.

Verstappen door het gras

Hamilton en Rosberg kwamen niet meer in de problemen. Vettel ging met de versere banden in de aanval op Verstappen, maar de jongeling probeerde te pareren. Daarbij remde hij te laat, waardoor zijn auto rechtdoor schoot. Verstappen ging door het gras en bleef op die manier Vettel voor.

Ricciardo had met de zachte banden in de slotfase de snelste bolide. Hij sloot bij de twee aan en ging zelfs het duel met Vettel aan. Ook dat leverde hachelijke momenten op, maar de Duitser bleef de teamgenoot van Verstappen voor.

De wedstrijdleiding oordeelde dat Verstappen met zijn actie door het gras ongeoorloofd voordeel had behaald en legde hem vijf seconden tijdstraf op. Verstappen moest daardoor met de vijfde plaats genoegen nemen.

Ook straf voor Vettel

Met de straf van Verstappen was het tumult niet voorbij. Vettel had bij een verdedigende actie op Ricciardo zijn lijn in een remzone voor een bocht ook plotseling verlaten. De wedstrijdleiding oordeelde dat hij daarmee de Australiër in gevaar had gebracht en gaf hem een tijdstraf van tien seconden.

Daardoor raakte ook Vettel de derde plaats kwijt. Die werd in de schoot geworpen van Ricciardo. Verstappen profiteerde ook. De Nederlander schoof een plaats op naar positie vier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl