Het interieur van een champignonkwekerij ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

De voormalig directeur van het Limburgse champignonbedrijf Prime Champ moet twee jaar de cel in voor het uitbuiten van zes Poolse arbeiders. Ook zou het bedrijf er een valse administratie op na houden en valse salarisspecificaties hebben opgesteld. Prime Champ moet ook een boete van 75.000 euro betalen.

Er was 4,5 jaar cel geëist. De straf is lager omdat volgens de rechter minder mensen zijn uitgebuit dan het OM zei. De rechtbank heeft er bij de uitspraak ook rekening mee gehouden dat de strafzaak al een paar jaar loopt.

Sjoemelsoftware

Drie Poolse medewerkers zijn vrijgesproken, meldt 1Limburg. Een andere leidinggevende van Prime Champ moet een half jaar de cel in, en een ingehuurde computerspecialist die sjoemelsoftware installeerde, kreeg een werkstraf opgelegd van 100 uur.

De vrouwen werkten van 2009 tot 2012 onder slechte omstandigheden. Justitie noemde de uitbuiting van de vrouwen eerder een vorm van moderne slavernij. 

Flauwvallen

Uit onderzoek van de inspectie blijkt dat plukkers voor de champignonkwekerij met mooie verhalen in Polen werden geworven, maar dat alle beloften over loon, huisvesting en arbeidsomstandigheden niet werden nagekomen. 

Integendeel: de Poolse vrouwen maakten extreme werkdagen en hadden bijna nooit vrij. Op het vroegtijdig beëindigen van het arbeidscontract stond een boete. 

Ze moesten per dag heel veel champignons plukken om het minimumloon te verdienen. Die hoge pluknorm was voor het merendeel van de plukkers niet haalbaar. Volgens getuigen vielen sommige vrouwen flauw van vermoeidheid. 

Bij Prime Champ werkten 750 mensen; het was een van de grootste champignonbedrijven van Europa. Mede door de rechtszaak is het bedrijf inmiddels failliet.

STER reclame