NOS NieuwsAangepast

'Ik stemde op Trump, omdat het land weer bij elkaar moet komen'

  • Jet Mok

    redacteur NOS

  • Jet Mok

    redacteur NOS

"Obama heeft voor een enorme tweedeling gezorgd", vertelt een man bij de Trump Tower. Hij heeft de typische rode pet op met de tekst Make America Great again. "Ik stemde op Trump, omdat het land na Obama weer bij elkaar moet komen."

Bij het gebouw op Fifth Avenue in New York kwamen gisteravond tientallen mensen bijeen. Aanhangers van Trump vierden er de overwinning, tegenstanders kwamen om hun wonden te likken en zich uit te spreken tegen de nieuwe president.

De demonstranten staan tussen hekken, naast de stoep, tegenover het gebouw en hebben pro-Trump en anti-Trump borden vast. Voorbijgangers blijven even staan om foto’s te maken van het gebouw en van de demonstranten.

Het is er druk. Er is veel politie. Wie even tegen de winkelgevel blijft staan om een foto te maken, krijgt bezoek van een agent. "Foto maken en dan gelijk doorlopen", draagt hij iedereen op. "Het is hier te druk, dat is gevaarlijk."

Een jongen staat tussen de demonstranten en speelt ‘Sunday, bloody Sunday’ op z’n gitaar. Het regent zachtjes. Naast hem staat een vrouw. Ze deelt gratis knuffels uit, staat op het bordje dat ze vasthoudt. De Trump-aanhanger met zijn rode pet geeft haar een dikke knuffel.

Hij stemde dinsdag wel vol overtuiging op de miljardair. Zijn vrouw was voor Hillary Clinton - ze had hem nog gesmeekt om in elk geval de pet thuis te laten vandaag. Maar nee, hij moest en zou de pet op en hij moest en zou ook even langs de Trump Tower. Daar staat hij nu journalisten van over de hele wereld te woord. En elke voorbijganger wil met hem op de foto.

Een paar meter verderop gaat het er een minder vriendelijk aan toe. Een jonge vrouw houdt een geel bord omhoog met daarop 'homo's tegen fascisme'. Voorbijgangers joelen als ze de tekst lezen. Een vrijwel blote man met een gitaar loopt haar bijna omver.

Hij heeft een cowboyhoed op. Verder draagt hij alleen laarzen en een onderbroek met daarop de letters TRUMP. Hij begint hard te zingen. Omstanders lachen en klappen. De vrouw met het anti-fascisme bord barst in huilen uit. "Wat gebeurt er toch?", snikt ze. “Wat is er in hemelsnaam aan de hand in Amerika?”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl