'Trump moet de tweedeling aanpakken, anders stemmen we hem weg'
Guus Dietvorst
redacteur NOS Online
Guus Dietvorst
redacteur NOS Online
"In Manhattan wonen arrogante mensen en hier op Staten Island wonen eerlijke hardwerkende Amerikanen, de bouwvakkers, de agenten, de brandweermensen." Joe, met een Make America Great Again-petje op, heeft geen moeite het verschil in de verkiezingsuitkomst tussen de twee wijken in New York City te verklaren.
Het is een reis van slechts 25 minuten op de veerboot, maar het is toch een wereld van verschil. In Manhattan was het 86 procent voor Clinton tegenover 10 voor Trump, in Staten Island heeft Trump gewonnen: 57 tegenover 40. "Ik ben natuurlijk blij dat Trump president wordt, maar dat hij op mijn eiland ook heeft gewonnen, dat maakt het helemaal af", zegt Joe die op de boot naar huis zit.
Hij is vooral blij dat Clinton is afgestraft voor haar arrogantie en hoopt dat Trump voor verandering gaat zorgen. "We hebben de Senaat, het Huis en de president. De ketenen zijn gebroken. Hij moet ons banen geven en de corruptie in Washington aanpakken."
Op de boot zitten veel mensen na te praten over verkiezingen, onder wie ook Sinan en Dan, twee inwoners van Staten Island op weg naar hun werk aan de andere kant. "Toen ik het hoorde, schaamde ik mij diep voor mijn land", vertelt Sinan. De twee mannen hebben allebei op Clinton gestemd.
Volgens Dan is Staten Island een Republikeins bolwerk omdat de inwoners denken dat het zo hoort. "Er wonen veel mensen die uit een traditioneel Republikeinse familie komen. Zij doen geen onderzoek, zij lezen geen kranten, maar ze stemmen wel. En vaak tegen hun eigen belang in."
Een ander verschil is het aandeel immigranten, latino's en Afro-Amerikanen. Dat is lager op Staten Island. "En hoe minder 'buitenlanders', hoe meer racisme", zegt Sinan. "Laten we eerlijk zijn, een groot deel van de stemmen op Trump komt voort uit racistische motieven."
Verdeeldheid zaaien is een beetje zijn ding.
"De verdeeldheid in ons land is dan ook de grootste uitdaging die we hebben", vult Dan hem aan. "En de bal ligt bij Trump, maar ik ben bang dat hij er niks aan gaat doen. Verdeeldheid zaaien is een beetje zijn ding."
Ray, die op Trump heeft gestemd, "maar alleen omdat hij de minste slechte kandidaat was", denkt daar anders over. "Hij moet er meteen mee beginnen. Het land moet weer samen worden gebracht. Dat is zijn belangrijkste taak, na het oppeppen van de economie dan."
Volgens de brandweerman zijn de eerste honderd dagen van Trumps presidentschap beslissend. "Als hij doorgaat met het verdelen van Amerikanen, dan stemmen we hem weer weg over vier jaar. Hij moet iedereen omarmen, juist de minderheden. Anders faalt hij als president."
Hij heeft niet de capaciteiten om mensen te verenigen.
Romanticus
Dat is ook waar Marc vurig op hoopt. "Mijn vriendinnetje komt uit Honduras en ze is doodsbang dat ze wordt uitgezet." Zelf is hij daar minder bang voor. "Dan moeten we gewoon trouwen. Ik heb haar al gevraagd, maar ze wil niet om deze reden in het huwelijksbootje stappen. Ze is een romanticus", lacht hij.
Volgens Marc is Amerika vooral verdeeld tussen oud en jong. "Millennials hebben massaal op Hillary gestemd en we hebben verloren van de oudjes in dit land." Hij denkt niet dat Trump iets aan die tweedeling kan veranderen. "Wat moet hij doen? Hij heeft niet de capaciteiten om mensen te verenigen."
Zijn mede-eilandbewoner Michael is het daarmee eens, toch heeft hij hoop. "Ik denk dat hij wel wat rustiger wordt nu hij is gekozen. Dat zou hij moeten doen in ieder geval, om dingen gedaan te krijgen."
Bovendien staat een president niet alleen. "Laten we hopen dat hij een stel redelijke mensen om zich heen verzamelt, die hem in toom houden", zegt Michael. "En dan komt het wel weer goed met de Amerikanen, we zijn hier wel wat gewend."