NOS NieuwsAangepast

Rutte: ik feliciteer Trump van harte

Premier Rutte geeft geen mening over Trump

Premier Rutte feliciteert de nieuwe Amerikaanse president Trump. "Ik wens hem van harte geluk met zijn uitverkiezing", aldus Rutte. "Ik ben zeer gemotiveerd om onze samenwerking tot een succes te maken."

Volgens Rutte is het belangrijk dat de Verenigde Staten en de Europese Unie nauw blijven samenwerken. "Een nieuwe president is altijd spannend, omdat hij een nieuwe koers moet uitzetten. Ik heb geen twijfel dat aan beide kanten hard gewerkt zal worden aan een goede relatie", aldus Rutte.

Volgens Rutte is de samenwerking met de Amerikanen nodig op veel terreinen, zoals het bestrijden van terrorisme en klimaatverandering. De handels- en investeringsrelatie met de Verenigde Staten levert veel banen op. Hij zei ook dat Nederland veel aan Amerika te danken heeft en noemde daarbij de Tweede Wereldoorlog en onze bevrijding.

"Als bondgenoten en gelijkgezinde partners werken Nederland en de Verenigde Staten nauw samen aan een veilige en welvarende wereld."

Eerdere uitspraak

Rutte wilde niet te diep ingaan op de vraag hoe hij terugkijkt op een eerder gedane uitspraak van hem. Bij RTL zei Rutte vorig jaar december dat hij zich niet kon voorstellen dat Amerikanen op Trump zouden stemmen.

"Aan beide kanten zijn heftige dingen gezegd en ik heb daar mijn opvattingen over. Maar de president heeft een belangrijke positie en ik heb er geen twijfel over dat Nederland de sterke relatie met Amerika zal behouden", aldus premier Rutte.

Het is heel verkeerd om kiezers weg te zetten en mensen zonder kansen achter te laten en de sociale ongelijkheid te laten toenemen.

Vice-premier Asscher

Vice-premier Asscher reageerde tijdens een werkbezoek in Amsterdam. Tegen NRC zei hij dat hij het heel heftig vindt dat een kandidaat tot president is gekozen "die zich zo extreem heeft uitgelaten over bevolkingsgroepen". Hij denkt dat in Amerika dingen eerder gebeuren dan hier en daarom trekt hij er een les uit.

"Het is heel verkeerd om kiezers weg te zetten en mensen zonder kansen achter te laten en de sociale ongelijkheid te laten toenemen. Kennis, macht en inkomen moet je delen", aldus Asscher. De PvdA'er is een van de twee kandidaten voor het leiderschap van zijn partij.

Premier Rutte wil niet speculeren over Nederlandse ontevreden kiezer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl