NOS NieuwsAangepast

Kamer benieuwd naar beleid president Trump

Reacties uit de politiek: van mafklapper tot klap voor de gevestigde orde

De overwinning van Donald Trump leidt tot gemengde reacties in de Tweede Kamer. Veel Kamerleden leggen ook een link met de verkiezingen in Nederland.

PvdA-leider Samsom vindt dat Trump in zijn campagne "niet de indruk heeft gewekt dat hij geschikt is om het Amerikaanse volk te verbinden en om een rol te spelen die de wereld veiliger maakt". Maar Samsom benadrukt dat Trump democratisch is gekozen. "Ik feliciteer hem en we moeten ermee verder."

Volgens de PvdA hebben steeds meer mensen in Amerika het gevoel dat "de vooruitgang er niet voor hen is". Samsom beschouwt het als een opdracht om dat ook in Nederland aanwezige gevoel niet groter te maken. "Anders krijg je ook in Nederland dit soort verkiezingsuitslagen."

Onzekerheid

Coalitiegenoot VVD ziet als een mogelijke verklaring voor de verkiezing van Trump dat veel mensen zich ongerust maken over de toekomst en onzeker zijn over de economie en over de onveiligheid. Volgens fractievoorzitter speelt dat ook in Nederland. "Onzekerheid leidt er vaak toe dat men gaat voor iemand die die zorgen benoemt. Trump heeft dat heel goed gedaan", zegt fractievoorzitter Zijlstra.

De VVD hoopt dat Trump goed zal blijven samenwerken met Europa en dat hij de banden met de NAVO overeind houdt. "We moeten gezamenlijk onze veiligheid bewaken", zegt Zijlstra.

Heersende elite

SP-leider Roemer ziet de overwinning van Trump als een afrekening met de heersende politieke elite. Volgens hem is de enige overeenkomst tussen Trump en de SP dat ook de SP zich afzet tegen de politieke elite. Roemer denkt dat met de zege van Trump de kans groot is dat de verschillen tussen arm en rijk in Amerika toenemen. Hij vindt ook dat Trump mensen tegen elkaar opzet.

PVV-leider Wilders is juist erg blij met de overwinning van Trump. Hij spreekt van een historische overwinning en een revolutie. Op Twitter kondigt hij aan dat "ook wij Nederlanders ons land zullen terugveroveren."

CDA-leider Buma wil nu vooral afwachten hoe Trump zich als president zal ontwikkelen. Hij wil niet veel kwalificaties plakken op de uitslag, hoewel Trump niet zijn keuze zou zijn. "Het is de grootste democratie van de wereld. Het volk heeft gesproken en het is niet aan ons om te beoordelen wat de Amerikanen hadden moeten doen. Blijkbaar vindt de gewone Amerikaan dat het op een andere manier moet." Volgens hem zie je dat in Europa ook.

Buma vindt wel dat de campagne in Amerika heel polariserend en persoonlijk was. Hij hoopt dat het in Nederland anders gaat. "Want polarisatie is niet het antwoord op de zorgen van mensen."

Verdeeldheid

D66 vindt dat de boodschap van verdeeldheid heeft gewonnen. Partijleider Pechtold noemt Trump een man die vanaf dag één in zijn campagne gehandicapten, vrouwen, latino's en allerlei andere mensen heeft beledigd. Hij zegt zich beroerd te voelen door de uitslag, maar er tegelijk motivatie aan te ontlenen om de "boodschap van haat en verdeeldheid niet ook ons land te laten vergiftigen". D66 hoopt dat Trump "verstandige mensen om zich heen krijgt, die voorkomen dat hij zijn idiote beloftes waarmaakt".

De ChristenUnie noemt het de grootste opgave voor de nieuwe president om "de mede door hemzelf gecreëerde bittere tegenstellingen in eigen land weer te overbruggen". Volgens partijleider Segers moet Nederland als een van Amerika's bondgenoten ook met deze president blijven samenwerken om op te komen voor onze eigen vrijheid en die van veel anderen in de wereld.

GroenLinks maakt zich zorgen over wat deze uitslag betekent voor de Verenigde Staten en voor de wereld. Volgens partijleider Klaver staat Trump voor een politiek die mensen tegen elkaar opzet in plaats van bij elkaar brengt. Hij vindt ook dat de Democraten de zorgen van gewone mensen de afgelopen tijd niet serieus hebben genomen. Ook hij legt een link met de verkiezingen in Nederland: "Het gedachtengoed van Trump mag hier nooit dominant worden."

Pro-family

De SGP is niet verrast door de uitslag. Partijleider Van der Staaij denkt dat de stem van de bezorgde burger die zich onvoldoende herkent in de gevestigde orde de doorslag heeft gegeven. De SGP hoopt dat de verkiezing van Trump goed nieuws is voor de houding ten opzichte van Israël, 'pro-life' en 'pro-family'. Van der Staaij vindt overigens ook dat Trump met zijn uitlatingen over anderen niet de christelijke waarden van de SGP vertegenwoordigt.

Hij denkt dat met de verkiezing van Trump Nederland "meer zijn eigen boontjes zal moeten doppen" op het gebied van veiligheid.

50Plus ziet de uitslag als een boodschap dat politici te slecht naar de burger luisteren en dat dat moet veranderen. "Trump voelt goed aan wat er leeft bij de mensen en in de huiskamer", zegt partijleider Krol. Ook volgens hem was de uitslag vooral een stem tegen de politieke elite.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl