Harold Versteeg | Hollandse Hoogte
NOS NieuwsAangepast

Hypotheekrente stijgt weer, maar het lijkt nog geen omslag

Komt er een einde aan de zeer lage hypotheekrente? De Rabobank heeft met ingang van maandag de rente op alle hypotheken met een looptijd van 8 jaar en langer verhoogd met 0,1 procent. Hypotheekdochter Obvion deed het al bij hypotheken met een looptijd vanaf 5 jaar.

De renteverhoging is het gevolg van de prijs van geld op de kapitaalmarkten. De rente voor tienjarige leningen is gestegen als gevolg van groeiende onrust en onzekerheid in de wereld over de economie en de politiek. Onder meer de brexit, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het beleid van centrale banken spelen een rol.

De rentemarkt loopt vooruit op de plannen van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, om de officiële rente in de VS op te trekken. Ook de verwachting dat de ECB, de Europese Centrale Bank, volgend jaar het enorme opkoopprogramma afbouwt, zet druk op de rente.

Te veel geld

Het is niet gezegd dat het tijdperk van de heel lage hypotheekrente voorbij is. Wellicht misschien voor langlopende leningen, maar voor kortlopende leningen voorlopig nog niet, daarvoor zwerft er nog te veel geld rond in de markt.

De afgelopen drie jaar daalde de rente alleen maar, als gevolg van de zwakke economie, de lage vraag naar krediet, de volop draaiende geldpersen en de nul procent rente van de ECB. Niet eerder was geld voor een hypothecaire lening zo goedkoop. Voor een tienjarige hypotheek betaal je nu soms minder dan 1,5 procent.

Ook de Nederlandse schatkist profiteert van de lage rente voor de financiering en herfinanciering van de staatsschuld. Voor kortlopende schuld krijgt de staat zelfs geld toe als een staatslening wordt uitgegeven. De rentelasten waren in 2015 daardoor bijna drie miljard euro lager dan in 2012, terwijl de staatsschuld groter is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl