Rutte en Samsom in de wandelgangen van de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Samsom en Rutte relativeren verlies meerderheid

PvdA-leider Samsom vindt het "geen groot probleem" dat met het vertrek van Jacques Monasch uit de fractie de coalitie geen meerderheid meer heeft in de Tweede Kamer. "Numeriek klopt dat, maar deze coalitie heeft de afgelopen jaren elke keer gewerkt met de gedachte dat wij een minderheidscoalitie zijn. Omdat we voor belangrijke voorstellen in de Eerste Kamer een meerderheid moeten halen, hadden we die in de Tweede Kamer ook vaak nodig."

Ook premier en VVD-leider Rutte relativeert de betekenis van het vertrek van Monasch. Op vragen over de constatering dat zijn kabinet nu geen meerderheid meer heeft, antwoordt hij: "In de afgelopen vier jaar moesten we het nooit hebben van automatische meerderheden. In de Eerste Kamer hadden we überhaupt al geen meerderheid. Dit is een kabinet dat het moet hebben van de kracht van argumenten en dat zal de komende maanden nog meer gelden."

Samsom vindt het opstappen van Monasch jammer, maar volgens hem komt deze stap niet onverwacht. "Hij had al eerder aangegeven dat hij een heel andere koers wil dan de partij nu vaart. Hij wilde eerst lijsttrekker worden, maar hij heeft nu de conclusie getrokken dat hij helemaal weg wil."

Volgens Samsom had Monasch niet weg hoeven gaan en had hij ook een poging kunnen doen de koers van de PvdA in zijn richting bij te stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl