AFP
NOS NieuwsAangepast

Beurzen opgelucht nu Clinton vrijuit gaat in e-mailaffaire

De mededeling gisteravond dat de FBI in het onderzoek naar de 650.000 e-mails van Hillary Clinton geen strafbare feiten heeft gevonden, zorgde niet alleen voor gejuich in het Hillary-kamp, maar ook voor een soort opluchting op de financiële markten.

De kansen van presidentskandidaat Clinton op een verkiezingsoverwinning worden nu weer groter geacht en dat zien beleggers en investeerders als goed nieuws, of in elk geval zien ze een beter, wat minder onzeker economisch perspectief.

Het nieuws kwam na sluiting van Wall Street. In Azië sloegen de beurskoersen in Tokio en Hongkong direct aan op het nieuws en in Europa openden alle beurzen hoger. De AEX staat halverwege de ochtend 1,5 procent hoger op 447 punten.

Crisispeil

De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt noteren soortgelijke winsten. De futures op Wall Street, die een indicatie zijn van de beurshandel, wijzen ook op een stevige stijging van de koersen later vandaag.

De angstmeters van de beurs, de Amerikaanse VIX-index en de Amsterdamse VAEX-index, laten beide een forse daling zien. De indexen peilen de bewegelijkheid en nervositeit van de beurshandel. Ze waren de afgelopen dagen gestegen naar het hoogste crisispeil sinds het brexit-referendum.

De goudprijs, als meter voor veilige haven voor vluchtende beleggers, daalde weer onder de 1300 dollar. Goud wordt nu verhandeld voor 1285 dollar voor een troy ounce (31,1 gram). De dollar, als spiegel van de groei en kracht van de economie, werd weer wat sterker. Een euro kost nu 1,1052 dollar.

Schuldig

Vorige week leidde de cryptische aankondiging van de FBI van een nieuw onderzoek naar de e-mails van Clinton tot inzakkende koersen op de financiële markten. De algemene verwachting is dat de verkiezing van Clinton per saldo beter is voor de economie. Met Trump als president is er veel meer onzekerheid over de economische politiek.

Voor Trump komt de nieuwe mededeling van de FBI een dag voor de verkiezingen bijzonder slecht uit. In de peilingen lagen de kansen van de twee presidentskandidaten weer vrijwel gelijk.

Trump blijft erbij dat Clinton schuldig is. "Zij weet het, de FBI weet het, en de mensen weten dat", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl