Jeremy Corbyn Reuters

De Britse Labourpartij stemt niet zomaar in met een brexit als de regering geen rekening houdt met de eisen van de oppositiepartij. Dat zegt partijleider Jeremy Corbyn in een interview met de Sunday Mirror.

Hij hanteert een "ondergrens" als het gaat over een Brits vertrek uit de EU. Zo wil hij de garantie dat bedrijven toegang houden tot de Europese interne markt, en wil hij niet dat werknemersrechten en milieubescherming worden aangetast. 

Blijven de gewenste toezeggingen uit, dan zal Labour proberen de start van de brexit-onderhandelingen met de EU te blokkeren. De opstelling van Corbyn zet premier Theresa May verder onder druk. 

Dissidenten

Het Britse High Court oordeelde donderdag dat de regering niet zelf kan besluiten de onderhandelingen met Brussel te starten. Daar is toestemming van het parlement voor nodig. May kan slechts rekenen op een krappe meerderheid. 

Als Labour gezelschap zou krijgen van enkele dissidenten bij de Conservatieven, ontstaat een lastige situatie. Corbyn bezweert echter niet te willen tornen aan de uitslag van het referendum. "We accepteren de uitkomst."

Strategie

De Britse regering voelt er niets voor om de eigen onderhandelingsstrategie voor te leggen aan het parlement. Dat zou de Britse onderhandelaars op achterstand zetten als ze straks om de tafel zitten met Europese collega's.

May zei vrijdag al tegen andere EU-leiders dat ze verwacht dat de uitspraak van het High Court in hoger beroep ongedaan wordt gemaakt. Ze wil voor eind maart beginnen met de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU.

STER reclame