Italiaanse kustwacht redt 2200 migranten op een dag

time icon Aangepast
MSF Sea
@MSF_Sea
UPDATE: At 5:20am this morning the #Dignity1 rescued 26 #people including 10 little kids from this wooden boat.
3 jaar geleden

De Italiaanse kustwacht en enkele hulporganisaties hebben zaterdag meer dan 2200 bootvluchtelingen uit de Middellandse Zee gehaald. In het water werden de lichamen teruggevonden van nog eens tien migranten die het Europese vasteland probeerden te bereiken, melden de Italiaanse autoriteiten.

In totaal werden zestien reddingsoperaties uitgevoerd. De vluchtelingen waagden de oversteek op dertien opblaasbare rubberboten, twee kleine boten en een groot vrachtschip. 

Een groot deel van de migranten werd, gewikkeld in dekens van folie, aan land gebracht door een schip van het Italiaanse Rode Kruis. Dat had 707 mensen aan boord.

Op vrijdag werden al 1200 vluchtelingen opgepikt. Hiermee komt het totaal aan migranten dat dit jaar Italië heeft bereikt uit boven de 160.000. Een piek was begin oktober, toen voor de Libische kust in twee dagen tijd 10.000 mensen werden opgepikt

'Kerkhof'

Paus Franciscus noemde de toestand van de vluchtelingen zaterdag “een schande” en het “bankroet van de mensheid”. “De Middellandse Zee is een kerkhof geworden.” 

Een dag eerder maakte de Internationale Organisatie voor Migratie bekend dat een recordaantal migranten dit jaar in de Middellandse Zee is omgekomen. 

Tot nu toe zijn meer dan 4220 mensen gestorven door verdrinking of uitputting. In 2015 kwam het totale dodental uit op 3770. 

Guardia Costiera
@guardiacostiera
#CentraleOperativa coordina 15 operazioni #SAR. #GuardiaCostiera, @ItalianNavy, @EUNAVFORMED_OHQ, ONG e M/N salvano oltre 2100 persone
3 jaar geleden

STER Reclame