De ontploffing zou dicht bij het hoofdkwartier van de politie zijn geweest
NOS NieuwsAangepast

Bomaanslag na arrestaties Koerdische politici in Turkije

In de Turkse stad Diyarbakir zijn bij een aanslag met een autobom acht doden en zo'n honderd gewonden gevallen. Onder de doden zijn volgens de Turkse premier Yildirim politieagenten en burgers. De aanslagpleger zou ook zijn omgekomen.

De bom ontplofte bij een politiebureau. De Turkse autoriteiten zeggen dat de Koerdische PKK achter de aanslag zit, maar of dit klopt, is niet duidelijk. Nog niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

In de stad in het zuidoosten van Turkije wonen vooral Koerden.

Terrorisme aanmoedigen

Een paar uur voor de aanslag waren twee leiders en tien andere parlementariërs van de Koerdische oppositiepartij HDP gearresteerd, onder meer in Diyarbakir. Volgens de Turkse regering heeft de HDP banden met de PKK. De Koerdische partij spreekt dat tegen.

De woordvoerder van de HDP zegt dat er geen juridische basis is voor de aanhoudingen en zegt dat de operatie politiek is. Volgens hem probeert de Turkse regering met de arrestaties te bereiken wat niet is gelukt tijdens de verkiezingen. De HDP is de derde partij in het parlement.

Premier Yildirim zei dat verkozen politici die terrorisme aanmoedigen en aansporen moeten worden vervolgd.

Internationale reactie

De internationale gemeenschap reageert bezorgd op de arrestaties. De buitenlandcoördinator van de EU roept de EU-ambassadeurs in Ankara bijeen voor overleg. Ze zegt extreem bezorgd te zijn over de aanhoudingen.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken heeft een hoge diplomaat van de ambassade op het matje geroepen om de situatie in het land te bespreken. In de ogen van de minister zijn de arrestaties een drastische verscherping van de situatie in het land.

Autobom ontploft in Turkse stad Diyarbakir

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl