Selahattin Demirtas
NOS NieuwsAangepast

Turkije arresteert Koerdische oppositieleiders

Turkije heeft twee leiders van oppositiepartij HDP opgepakt. Ook negen andere parlementsleden van de Koerdische partij zijn gearresteerd. Twee andere HDP-politici konden niet worden gearresteerd omdat ze in het buitenland zijn.

Selahattin Demirtas werd opgepakt bij een inval in de zuidoostelijke stad Diyarbakir. Figen Yüksekdag werd in Ankara gearresteerd. Demirtas twitterde vlak voor zijn arrestatie nog dat de politie voor de deur stond. "Ze willen me met geweld oppakken."

De politici werden opgepakt omdat ze weigerden te getuigen over "terroristische propaganda". Yüksekdag werd eerder al beschuldigd van terroristische propaganda, omdat ze Koerdische strijders in Syrië had geprezen. Afgelopen zaterdag nam de rechter haar paspoort in, om te voorkomen dat ze naar het buitenland zou vluchten.

Onschendbaarheid opgeheven

Turkije zegt dat de HDP banden heeft met Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die op de internationale terreurlijsten staat. De HDP ontkent dat.

Eerder dit jaar was de parlementaire onschendbaarheid van bijna alle HDP-parlementariërs opgeheven. De partij heeft 59 zetels van de 550 in het parlement en is daarmee de derde partij van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl