Jacques Monasch vindt dat het kabinet de stem van de kiezer moet respecteren
NOS NieuwsAangepast

Oekraïne-referendum splijt PvdA-fractie

Binnen de PvdA-fractie dreigt een groot conflict te ontstaan over de uitslag van het Oekraïne-referendum. PvdA-Kamerlid en kandidaat-lijsttrekker Monasch wil een motie van wantrouwen van de oppositie steunen tegen het eigen VVD-PvdA-kabinet. Dat is in de recente parlementaire geschiedenis nog niet voorgekomen.

Monasch wil dat Nederland het samenwerkingsverdrag met Oekraïne niet tekent, omdat in april een meerderheid tegen het EU-associatieverdrag met het Russische buurland stemde. "Als het kabinet hier niet naar luistert, moet ik helaas een motie van wantrouwen steunen", zegt Monasch tegen de NOS.

Oplossing

De PvdA-fractie steunt premier Rutte. Hij wil dat de Europese Unie wel de banden met het land versterkt en zoekt al maanden naar een oplossing om alsnog een Nederlandse handtekening onder het EU-verdrag te zetten. Afgelopen maandag schreef Rutte in een brief aan de Tweede Kamer tot half december de tijd te nemen voor een oplossing.

Het Kamerlid Monasch, die hoopt PvdA-leider te worden, doet een oproep aan zijn fractie om dit plan van Rutte te blokkeren. De PvdA heeft in het voorjaar herhaaldelijk gezegd de uitslag van het raadplegend referendum te respecteren. Hij snapt niet dat de PvdA de premier nog langer de tijd geeft." De PvdA-fractie moet de lijn-Rutte niet steunen. Afspraak is afspraak", aldus Monasch.

Politiek verslaggever Ron Fresen zegt dat Monasch de vinger legt op een pijnlijke plek in de PvdA-regeringspartij. "Het zal de verdeeldheid kunnen aanwakkeren. Want hoe leg je uit dat je als partij eerst zegt: we respecteren de uitslag om daarna toch iets anders te doen. Monasch verhoogt de druk op zijn partijgenoten."

Monasch wil niet zeggen of hij de PvdA-fractie verlaat als de Rutte-koers gesteund wordt. "Opstappen is niet mijn intentie." De motie van wantrouwen zal hoogstwaarschijnlijk geen meerderheid halen.

Volgens Fresen is de stap van Monasch meer dan een verkiezingsstunt. "Volgende week gaan we dus meemaken dat een lid van een regeringspartij meegaat met een motie van wantrouwen van de oppositie. We zullen zien welke gevolgen dat dan weer verder heeft voor de positie van Monasch in de fractie."

Monasch wil dat PvdA-fractie zich aan afspraken houdt

Rustig

Een woordvoerder van PvdA-leider Samsom benadrukt het standpunt van Monasch te kennen. "De positie van Jacques Monasch is bekend en verder wachten we het debat van volgende week rustig af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl