Bas van Toor als clown Bassie
NOS NieuwsAangepast

Clown Bassie: Popov kon alles, maar wel in het Russisch

"Het was een aardige man, maar je drong niet tot hem door", zegt Bas van Toor over de overleden Oleg Popov. De Nederlandse clown ontmoette zijn Russische vakgenoot een aantal keer, maar van een diepgaand gesprek kwam het nooit: "Hij vertikte het om iets anders dan Russisch te praten."

Toch is Bassie vol lof over Popov: "Wat Chaplin was voor de film, is Popov voor ons. Hij was niet alleen een goede clown, maar ook een goede acrobaat, jongleur en draadloper. Hij was heel veelzijdig. Popov kon alles in zijn eentje doen."

Bassie kwam Popov voor het eerst tegen in de jaren 60, toen hij met zijn broer met een acrobatennummer de circussen afliep. "Op een gegeven moment waren we in Leipzig tegelijkertijd met het Russische staatscircus. Daar was Popov ook. Maar zoals ik al zei, hij sprak niets anders dan Russisch. Je dacht niet van 'oh laten we Oleg uitnodigen voor een feestje'."

Popov en Bassie zouden binnenkort samen met een aantal andere clowns bij de heropening zijn van een Duits clownsmuseum. Bassie kon daar niet bij zijn, in verband met een behandeling aan zijn benen. Van Toor hoorde van de museumdirecteur dat ook Popov niet zou komen, omdat hij was overleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl