NOS NieuwsAangepast

Wereldvermaarde Russische clown Oleg Popov (86) overleden

De wereldberoemde Russische clown Oleg Popov is op 86-jarige leeftijd overleden in Rostov aan de Don. Dat heeft directeur Edward Zapasjni van het Moskouse Staatscircus bekendgemaakt.

"Hij was in Rostov op tournee. Ik heb contact gehad met zijn producer en gezegd dat we alle mogelijke assistentie zullen verlenen en voor een groots afscheid in ons circus willen zorgen", zegt Zapasjni.

Popov werd op 31 juli 1930 geboren in Viroebovo, net buiten Moskou, als zoon van een klokkenmaker. In 1949 kreeg hij het diploma van de Russische circusschool in Moskou en begon hij bij het staatscircus. Zes jaar later was hij de eerste clown uit de Sovjet-Unie die optrad in de westerse wereld.

Clown Popov (86) overleden

De Franse journaliste Jacqueline Cartier gaf hem de bijnaam Zonneschijn Clown. In 1969 werd hij geëerd met de titel Volksartiest van de Sovjet-Unie. Hij kreeg in de hele wereld lof. Zo was hij in 2006 nog eregast op het internationale Circusfestival in Monte Carlo, waar hij een langdurige staande ovatie kreeg.

Popov was behalve clown ook mimespeler, koorddanser en jongleur. Hij trad op in de Russische tragikomische traditie Ivanoesjka, waarbij de domme clown toch slim blijkt te zijn.

Oscar

In 1982 won hij 'De Gouden Clown van Monte Carlo', de Oscar voor clown.

Popov woonde lang in Duitsland, nadat hij in 1991 was getrouwd met een Duitse. Dat huwelijk werd in Breda voltrokken door VVD-coryfee Ed Nijpels. Popov heeft in de loop der jaren ook vaak opgetreden in Nederland, onder meer in Carré, en had hier veel fans.

In 2001 zei producent Willem Smitt van het Groot Kerstcircus in Den Haag over hem: "Wat Chaplin was voor de film, is Popov voor het circus. Hij is de aller-, allergrootste."

Hij was een dichter zonder woorden.

Henk van der Meijden

Theaterproducent Henk van der Meijden haalde in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen herinneringen op aan de clown, die hij in 1971 voor het eerst naar Nederland haalde, voor een optreden in Ahoy. "Als hij de piste binnenkwam, had hij al een heel bijzondere uitstraling. Met zijn Russische ziel, zijn poëzie. Hij was een dichter zonder woorden. Voor Toon Hermans, die destijds in een depressieve periode zat, was het een onvergetelijke ervaring dat Popov hem in de piste haalde."

Van der Meijden zag Popov vorig jaar voor het laatst, in Sotsji, toen de clown voor het eerst in dertig jaar terug was in Rusland en daar een bijzondere onderscheiding kreeg.

Hengeltje

Van de optredens die Popov in 1973 in Carré gaf, herinnert Van der Meijden zich dat de clown tussendoor ging vissen. "Daar zat hij dan, met zijn hengeltje aan de Amstel. Hij hield erg van Carré. Dat vond hij een magische plek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl