NOS Nieuws

FBI vestigt opnieuw aandacht op de Clintons

De FBI heeft een week voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen archiefdocumenten openbaar gemaakt van een onderzoek naar een omstreden besluit van oud-president Bill Clinton. Op de laatste dag van zijn presidentschap verleende Clinton gratie aan een zakenman die verdacht werd van grootschalige belastingontduiking, Marc Rich. Die ontliep daardoor een proces.

Volgens de veiligheidsdienst is het materiaal opgevraagd op basis van de Wet openbaarheid van bestuur en daarom gepubliceerd, maar op vragen van persbureau AP waarom de dienst er juist nu de aandacht op vestigt, gaf de FBI geen helder antwoord.

Vraagtekens

Ook het campagneteam van Hillary Clinton zet vraagtekens bij de timing van de FBI. De zaak dateert al van 2001 en Rich is in 2013 overleden.

Afgelopen vrijdag maakte FBI-directeur Comey bekend dat er een nieuw onderzoek is geopend naar de e-mails van Hillary Clinton. Daarop kwam veel kritiek. De Democratische senator Harry Reid zei dat Comey daarmee mogelijk de Hatch Act heeft overtreden. Die verbiedt overheidsfunctionarissen om verkiezingen te beïnvloeden door misbruik te maken van hun positie.

Hillary Clinton drong er nogmaals bij de FBI op aan om volledige openheid van zaken te geven over het onderzoek.

De 129 pagina's die nu naar buiten zijn gekomen, zijn zwaar gecensureerd en werpen geen nieuw licht op de zaak. De zaak kwam indertijd in de belangstelling omdat bekend werd dat de ex-vrouw van Rich 450.000 dollar had geschonken aan de William J. Clinton Foundation voor de bouw van Clintons presidentiële bibliotheek.

De ex-vrouw werd ondervraagd over de donatie, maar er werd geen verband geconstateerd met het feit dat Rich vrijuit ging.

Meer lezen en zien over de presidentsverkiezingen? Kijk naar NOS The Series:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl