NOS NieuwsAangepast

Clinton eist opnieuw openheid over nieuw FBI-onderzoek

De Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton heeft de FBI nogmaals gevraagd om volledige opening van zaken te geven over het nieuwe onderzoek naar haar e-mails. "Leg het allemaal maar op tafel", zei ze op een bijeenkomst voor campagnemedewerkers in Florida. Ze noemde het "heel vreemd" dat de FBI het bestaan van het onderzoek naar buiten brengt, zonder meer informatie te geven en dat net voor de verkiezingen.

De FBI-directeur James Comey stuurde elf dagen voor de verkiezingen van 8 november een brief naar het parlement waarin stond dat de FBI opnieuw een onderzoek is gestart naar e-mails van de Democratische presidentskandidaat. De aanleiding was informatie die is aangetroffen in het onderzoek naar e-mails van voormalig Congreslid Anthony Weiner. Hij is de voormalige echtgenoot van een naaste medewerker van Clinton.

Volgens de FBI kan de informatie van belang zijn voor het afgesloten onderzoek naar de tienduizenden e-mails die Clinton als minister van Buitenlandse Zaken via een privé-adres had verstuurd. Meer wilde Comey er in het belang van het onderzoek niet over kwijt.

'Veel insinuaties'

Clintons campagneleider John Podesta haalde eerder vandaag uit naar de FBI. Hij zei dat de brief veel insinuaties bevat, maar tekortschiet als het om feiten gaat. Amerikaanse media berichtten dat de FBI-directeur door de Obama-regering onder druk is gezet om het nieuws over het nieuwe onderzoek niet naar buiten te brengen.

Comey verdedigde zijn optreden. Het zou tegenover het Amerikaanse volk "misleidend" zijn om het nieuwe onderzoek stil te houden. Hij benadrukte dat de FBI nog geen zicht heeft op de betekenis van de informatie die in de e-mails van Weiner opdook.

Meer weten - en zien - over de Amerikaanse verkiezingen? Kijk naar NOS The Series:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl