NOS NieuwsAangepast

Ex-korpschef Bouman niet op non-actief tijdens onderzoek

Van der Steur: ex-korpschef Bouman niet op non-actief

Minister van der Steur vindt het niet nodig dat voormalig korpschef Bouman terugtreedt zolang er onderzoek wordt gedaan naar zijn rol in de declaratie-affaire bij de politie. Van der Steur maakte vandaag bekend dat hij een extern onderzoek wil naar de vraag "of Bouman heeft gedaan of nagelaten wat in zijn functie redelijkerwijs van hem mocht worden verwacht".

Van der Steur wil meer weten over de rol van Bouman naar aanleiding van het interne onderzoek door de politie naar de declaraties bij de Centrale Ondernemingsraad. Korpschef Akerboom maakte vandaag de conclusies daarvan bekend.

Volgens Akerboom is het declaratiegedrag bij de COR "ondoelmatig en ondoeltreffend" en is de affaire onder meer het gevolg van tekortschietend toezicht. De minister vindt de bevindingen uit het onderzoek "en andere constateringen" van dien aard dat hij opdracht geeft tot een nader, extern onderzoek. Van der Steur is geschrokken van de resultaten. Hij vindt het ernstig dat in een periode waarin veel van de politie is gevraagd de COR geld "niet doelmatig" heeft uitgegeven.

Niet actief meer binnen politieorganisatie

Bouman is op dit moment adviseur van de politie. Op de vraag waarom Bouman tijdens het onderzoek niet op non-actief wordt gesteld, terwijl dat bij agenten die verdacht worden van een strafbaar feit wel gebeurt, antwoordt de minister dat er grote verschillen zijn tussen die situaties. "Bij een verdachte agent gaat het om de verdenking van een strafbaar feit; hier gaat het om de vraag wat er precies is gebeurd en of de korpschef heeft gehandeld zoals van hem mocht worden verwacht."

Van der Steur benadrukt ook dat Bouman geen korpschef meer is en dat hij niet actief meer is "binnen de politieorganisatie", maar dat hij alleen adviseur is. De minister wil nu "eerst onderzoek en dan conclusies".

Wie het onderzoek gaat doen en hoelang het gaat duren, is nog niet bekend. Van der Steur maakt dat later deze week bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl