Reuters
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 1 november: dit gebeurde terwijl je sliep

Wat heb je gemist?

De woorden allochtoon en autochtoon komen vanaf nu niet meer voor in publicaties van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en het Centraal Bureau voor de Statistiek, schrijft de Volkskrant. De begrippen zijn volgens de WRR en het CBS niet meer precies genoeg en stigmatiserend. Een alternatief komt er niet. Als er een omschrijving nodig is, dan wordt voortaan gesproken van 'inwoners met een migratieachtergrond' en 'inwoners met een Nederlandse achtergrond'.

NOS

Het VN-kantoor in het westen van de Syrische stad Aleppo is geraakt door een tankgranaat. De bovenste verdiepingen van het gebouw zijn beschadigd. Er is niets bekend over gewonden of wie de aanval heeft uitgevoerd.

Volgens de VN weten alle partijen dat het om een gebouw van de organisatie gaat. Rebellengroepen die het oosten van de stad in handen hebben, zijn een offensief begonnen om de stadsdelen die in handen van het leger zijn te veroveren.

Reuters
Opstandelingen op een tank in het westen van Aleppo

De PvdA wil dat het voor leerlingen makkelijker wordt om door te stromen van het ene naar het andere schooltype. Nu hanteren veel scholen een minimumcijfer om van de mavo naar de havo over te mogen stappen. Volgens de PvdA draagt zo'n drempel bij aan ongelijkheid van kansen en wordt het moeilijker voor laatbloeiers om op te klimmen.

Het Haarlemse Straatjournaal heeft een exclusief interview gehad met koningin Máxima. Ter ere van het twintigjarig bestaan van de straatkrant sprak een van de verkopers met de koningin over hoe kinderen kunnen leren omgaan met geld en andere geldzaken. Het gesprek vond plaats op het terras van Villa Eikenhorst, het huis van het koninklijk paar in Wassenaar. Het interview verschijnt deze week en wordt ook gepubliceerd in andere straatkranten.

ANP

Bij een gasexplosie in een kolenmijn in China zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen. Er zitten nog twintig mensen opgesloten in de mijn. Twee mijnwerkers zijn gered. De gasexplosie was gisteren in een mijn in het westen van China. Het is niet duidelijk hoe het met de mijnwerkers gaat die nog vastzitten.

Reddingswerkzaamheden gaan moeilijk

Verder vandaag...

...buigt de rechtbank in Rotterdam zich over verlenging van het voorarrest van Syriëganger Laura H. De 20-jarige vrouw uit Leidschendam keerde ruim drie maanden geleden terug in Nederland. Het OM verdenkt haar van deelname aan een terroristische organisatie en het helpen plegen van terroristische misdrijven.

Ook een 39-jarige hacker uit Amsterdam staat voor de rechter. Hij wordt verdacht van een grote cyberaanval, drie jaar geleden, op een organisatie die spam bestrijdt. Volgens de New York Times was het een van de grootste DDos-aanvallen in de geschiedenis.

De NS gaat nieuwe stoelen testen voor intercity's. In Amersfoort mogen 25 mensen die zich via Facebook hebben aangemeld even proefzitten.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl